Riskavfallet tredubblat – strikta regler vid hantering

På centralförrådet på Mälarsjukhuset staplas riskavfallskärl på inplastade lastpallar. Sedan coronapandemin slog till har insamlingen av riskavfall tredubblats.

Vid centralförrådet på Mälarsjukhuset packas lastpallar med riskavfall. Sedan coronapandemin slog till har mängden riskavfall tredubblats. Morgan Lehnberg har koll så att allting hanteras på rätt vis.

Vid centralförrådet på Mälarsjukhuset packas lastpallar med riskavfall. Sedan coronapandemin slog till har mängden riskavfall tredubblats. Morgan Lehnberg har koll så att allting hanteras på rätt vis.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2020-04-22 21:32

Inne i centralförrådet står staplade högar med gula riskavfallskärl, nya och redo att tas i bruk.

– Vi har flera olika storlekar, där av 25, 50 och 110 liter. De mindre storlekarna är i plast och den största är av wellpapp som är klädd med en kraftig plastsäck inuti, säger Morgan Lehnberg, tillförordnad gruppchef på transport på Mälarsjukhuset.

Merparten av materialet i förrådet kommer från Apotekstjänst Sverige och kravet från politikerna är att Mälarsjukhuset ska klara sig i 14 dagar med basartiklar.

Sedan coronapandemin slog till har inköpet av handskar, sprit, visir, munskydd, förkläden och skyddsrockar ökat drastiskt. Även antalet provtagningsartiklar har ökat markant då fler prover tas.

– Vi har ökat bemanningen för att hämta hem allt riskavfall hos våra kunder, vårdavdelningarna. Det handlar om personal som endast hanterar riskavfall, förklarar Morgan Lehnberg.

Personal är externt inplockad och deras jobb är att hämta riskavfall, dokumentera, packa och göra det färdigt för utleverans.

Tre gånger om dagen hämtas transportvagnar in runt om på Mälarsjukhuset. Flest riskavfallskärl kommer från centraloperation, infektionsavdelningen och nyöppnade coronaavdelningar.

– När riskavfallkärlen hämtats hit dokumenterar vi innehållet noga och märker upp kärlen som placeras på en lastpall. När vi fyllt lastpallen packas hela den in i plastfolie för att hålla den intakt, förklarar Morgan Lehnberg och fortsätter:

– Därefter körs de in i kylrum där vi förvarar dem till Stena Recycling hämtar dem för att köras till Fortum waste solutions förbränningsanläggning i Kumla. Där läggs allt i en ugn som klarar av att förbränna de farliga partiklarna.

Varför förvaras riskavfallet i kylrum?

– Om de ska stå längre än fem dagar måste de stå i kyla, men de hämtas oftare. Vi har haft hämtning två dagar i veckan med lastbil men ska öka till fyra om inte fem dagar i veckan nu för att få ett bra flöde. Det får plats 18 lastpallar på en lastbil och 48 på en lastbil med släp.

Allt riskavfall måste dokumenteras.

– Det är väldigt viktigt att riskavfallskärlen märks upp väl så att vi kan spåra tillbaka var de kommer ifrån om det skulle behövas. Allting är klassat som adr, farligt gods på väg, säger Morgan Lehnberg och avslutar:

– Jag är väldigt stolt över alla som jobbar inom vår serviceorganisation under den rådande situationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!