Roger Petersson är nominerad till Årets lokala hjälte

Han har fått pris av polisen och utsetts till Årets skyddsängel på Svenska hjältar-galan. Nu är Roger Petersson nominerad till Eskilstuna-Kurirens pris Årets lokala hjälte.

Eskilstuna 20 januari 2022 09:14

– Vad roligt att bli nominerad. Och då ser jag kanske inte just för min egen skull utan för att då lyfts det här med civilkurage fram.

Det säger Roger Petersson när vi når honom via telefon. Hans insats har gått få förbi. Hur han i januari förra året avbröt ett överfall mot en tonårsflicka i Övre Nyfors. Och hur han jagade efter våldsmannen och såg till att denne kunde gripas.

– Jag skulle göra samma sak igen om jag hamnade i en liknande situation. Jag hoppas att min berättelse kan få fler att våga agera om de ser något liknande. Att inte bara stå bredvid och titta på eller ta upp telefonen och filma, som många gör. Utan att man faktiskt försöker göra någonting när man ser något som inte är rätt.

Tänker du något på vad som hade kunnat hända om inte just du gått förbi där just då?

– Det är klart att jag har tänkt så. Men det vill man helst inte tänka på, det hade kunnat gå rätt illa för henne om jag hade dykt upp just där just då. Så är det, absolut. Den här mannen hade ju varit på en annan kvinna alldeles innan.

Har du haft någon kontakt med tonårsflickan?

– Bara som hastigast under rättegången. Då växlade jag några ord med henne och frågade hur hon mådde. Jag är bara glad att jag kunde hjälpa henne, att hon inte råkade mer illa ut.

Efter händelsen har Roger Peterssons insats uppmärksammats vid ett flertal tillfällen. Han har fått ta emot Polismyndighetens Medborgarmedalj, har varit nominerad till Civilkuragepriset samt har utsetts till Årets Skyddsängel på Svenska hjältar-galan. Nu är han alltså en av tre nominerade till Eskilstuna-Kurirens pris Årets lokala hjälte.

– Det känns överväldigande med all uppmärksamhet, så är det. Men det är bra att just det här med civilkurage uppmärksammas. För mig personligen så visst är det jättekul att bli uppmärksammad men extra viktigt är det här med civilkurage.

Samtidigt som Roger Petersson vill lyfta civilkurage så är det en balansgång. För även om han personligen tycker att man ska gripa in så vill han vara försiktig med att råda andra.

– Man måste se till situationen och om man tycker att man klarar av att reda ut den. Men jag skulle själv tycka, om exempelvis min dotter blev utsatt, att oavsett om man kanske är rädd så tycker jag att den som ser det ska gripa in. Om inte annat kan man skrika och föra liv medan man ringer polisen, så att personen förstår att den är upptäckt.

Att han själv tränar kampsport är något han tror hjälpte honom att känna sig trygg med att våga ingripa.

– Ett råd jag kan ge är att träna någon form att självskydd, som kampsport, för då blir man mer säker i såna här situationer.

Vid händelsen hade han med sig sin rottweiler Sören. Trots att hunden var gammal och var tvungen att avlivas bara någon vecka efter spelade han en viktig roll. När Roger Petersson, efter att ha tappat bort våldsmannen för en stund, fick syn på mannen igen kunde han lämna den 60 kilo tunga hunden med flickan medan han själv jagade efter.

– Jag tror att hon kände sig trygg med honom och kände stödet från honom. Så det kändes jättebra att kunna lämna Sören med henne medan jag jagade efter den här mannen.

Men någon ny hund har han inte skaffat efter Sören.

– Det är inte riktigt läge än. Både jag och min sambo studerar just nu så vi har inte riktigt tiden att ha någon ny hund.

Årets lokala hjälte

Årets lokala hjälte är en utmärkelse som delas ut av Eskilstuna-Kuriren. Det är tidningens läsare som skickat in förslag på personer med lokal anknytning som har gjort något särskilt för någon eller några i tidningens spridningsområde. 

En jury bestående av Eva Burman, chefredaktör, Kristina Levin, redaktionschef, Anders Broberg, försäljningschef och Jörgen Bröms, digital utvecklingschef, har gått igenom bidragen och valt ut tre nominerade.

Vinnaren utses vecka 4.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Årets lokala hjälte 2021 EK

Johanna ger bort jul – kan bli årets lokala hjälte: "Kände att flera av mina elever förmodligen inte skulle få någon julmat"

Johanna ger bort jul – kan bli årets lokala hjälte: "Kände att flera av mina elever förmodligen inte skulle få någon julmat"
Läs mer!

Efter succéstarten – nu kan Smederna prisas: "Det hoppas vi på"

Efter succéstarten – nu kan Smederna prisas: "Det hoppas vi på"

Nordqvist prisades på idrottsfesten: "Sätter kontinuerligt Sverige, Eskilstuna och Torshälla golfklubb på kartan"

Nordqvist prisades på idrottsfesten: "Sätter kontinuerligt Sverige, Eskilstuna och Torshälla golfklubb på kartan"

Eskilstunastjärnan utsedd till årets idrottsprofil – har minst 50 000 skäl att fira: "Är enormt ärad och tacksam"

Eskilstunastjärnan utsedd till årets idrottsprofil – har minst 50 000 skäl att fira: "Är enormt ärad och tacksam"

Eskilstuna Basket kan prisas för succésäsongen: "Blir både glad och stolt"

Eskilstuna Basket kan prisas för succésäsongen: "Blir både glad och stolt"

Insändare: "Visst är det bra att vara vaksam"

"Visst är det bra att vara vaksam"
Visa fler