Torkan under sommaren 2018 var startskottet för många kommuner och VA-organisationer att börja prata mer om att spara vatten. Många kommuner i Sverige har periodvis problem med vattenbrist eller når maxkapacitet på vattenverken.
– Vi behöver hjälpas åt att ta hand om vårt gemensamma vatten och använda det smart. Hållbar vattenanvändning är en viktig fråga som både är global och lokal, säger Admir Ibrisevic, VA-chef på EEM.
I Sverige gör vi av med cirka 140 liter vatten per person och dygn. Vårt grannland Danmark är klart bättre på att hushålla med vattnet och gör av med cirka 100 liter per person och dygn. Det är dags för alla Eskilstunabor att dra sitt strå till stacken och minska på förbrukningen.
Ett exempel är att stänga av kranen när man borstar tänderna i stället för att låta vattnet rinna. Om alla stänger av kranen under tandborstningen skulle var och en spara några liter per gång vilket blir tusentals liter om året.
– Små förändringar i beteende gör stor skillnad, konstaterar Admir Ibrisevic.
Andra saker vi kan förändra är att undvika att vattna gräsmattan, behövs den vattnas är det bättre att göra det på kvällen. En dusch i stället för att bada spar också mycket vatten. När vi kör disk- eller tvättmaskinen, se till att de är väl fyllda varje gång. Att göra några små förändringar i hemmet spar mycket vatten, och ännu mer om alla gör samma saker som ovan.
– Vi är många som vill ta del av denna viktiga resurs. Till det kommer klimatförändringar och nationella och globala krav som Agenda 2030, vilket gör att vi måste börja använda vattnet på ett mer hållbart sätt, menar Admir Ibrisevic
Exempel på vattenförbrukning:
En vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter.
För varje minut som kranen står och rinner går det åt sex liter vatten.
Ett fyllt badkar motsvarar 150 liter vatten. En dusch på tre minuter motsvarar 36 liter.
Det går åt cirka 50 liter vatten för en maskintvätt.
Om en familj på fyra personer stänger av kranen medan de borstar sina tänder sparar de tillsammans 100 liter vatten på en dag.
– Det här är inte bara en lokal utan även en global fråga, där vi VA-aktörer tar ansvar för Agenda 2030-målet ”Rent vatten och sanitet för alla", avslutar Admir Ibrisevic.