Att coronaviruset slog hårt mot landets kommuner och regioner i våras har nog inte undgått någon. Munskydd, handsprit, visir, skyddsrockar och handskar saknades. I Eskilstuna gick det så långt att man började tillverka icke funktionsdugliga munskydd med hjälp av pappershanddukar. De dömdes senare ut av Region Sörmland.
Tidigare kom de flesta leveranser direkt till enheterna. När coronaviruset slog till tömdes lagren rekordsnabbt. Men nu är läget ett annorlunda. Eskilstuna kommun har sedan en tid tillbaka fattat beslut om att kommunen ska ha ett beredskapslager för skyddsutrustning.
Lagret ligger en bit utanför stadskärnan, men var någonstans är hemligt. Tidningen har tillsammans med kommunen kommit överens om att inte röja uppgiften med tanke på lagar kring rikets säkerhet.
Runt byggnaden finns staket. För att öka säkerheten ytterligare används kameraövervakning. Dessutom patrullerar väktare i området under olika tider på dygnet. Delar av skyddsutrustningen är dessutom inlåst inuti själva lagerlokalen.
På lagret är Jonathan Vallejo enhetschef. Han berättar att det var i slutet på mars som lokalen började användas för att lagra skyddsutrustning. I dag finns där handskar, kortärmade skyddsrockar, munskydd, visir, handsprit och skoskydd.
– Under våren och sommaren har kommunen tillverkat över 56 000 kortärmade skyddsrockar. Många finns här, säger Jonathan Vallejo.
Skulle det komma en andra våg av viruset bedömer kommunen att skyddsutrustningen skulle räcka i över en månad. Planen är dock att det ska finnas så mycket material att det ska räcka för en tre månader lång kris. I september är målsättningen att man ska ha nått dit.
Men det har inte varit det allra lättaste för lagerpersonalen under den gångna våren och sommaren.
– Utmaningen är att det finns många olika fabrikat och modeller av artiklar. Därför har det tidvis varit besvärligt att plocka varor. Samtidigt förstår jag att vi måste köpa in det som finns, säger Jonathan Vallejo.
Nu pågår planeringen för att bygga om lagret. Nya hyllor ska sättas upp och kommunen ska komma överens om vilka fabrikat av artiklar som ska köpas in. Detta för att underlätta för lagerarbetarna.
– Vi ska också jobba hårt för att inte hamna i samma situation som vi gjorde i våras, säger han.