Ansvaret för rensning av istappar och snö på tak i Sverige ligger hos fastighetsägaren, detta enligt en dom från högsta domstolen efter att en person avlidit till följd av skador från en fallande istapp.
– Fastighetsägaren har ansvaret för att se till att is och snö som riskerar att falla åtgärdas, det räcker inte att bara ha avspärrat hela tiden, säger Kenneth Halonen, fastighetsansvarig på Kommunfastigheter i Eskilstuna.
På senare år har problemen med istappar ökat, mycket beroende på att kallvindar på fastigheter byggs om.
– Många fastigheter byggdes för kallvind från början, men så har man gjort en utbyggnad som skapar värme. När värmen släpps ut från vinden bildas istappar, förklarar Kenneth Halonen.
Isbildning vid stuprör är också vanligt förekommande. I villor för att det blir stopp och vid milt väder samlas det vatten som inte rinner igenom och när det senare fryser på bildas is. Kommunala fastigheter har ett annat bekymmer där de i flera fall har värmeslingor i rören.
– Värmeslingorna skapar ett problem, framför allt när det är riktigt kallt och då bildas det istappar. Men vi har bra koll på de ställen där det kan bli problem och våra arbetslag är ute dagligen för att kontrollera våra fastigheter. Nu i helgen åkte jag själv en runda för att se hur det såg ut, säger Kenneth Halonen.
SMHI:s prognos för helgen och nästa vecka är att mildare väder är på väg men nätterna kommer fortsatt att vara kalla med flera minusgrader. Den växlande temperaturen kan innebära att det bildas iskakor på taken under snön som riskerar att släppa och falla ner.
– Vi kontrollerar kontinuerligt snömassorna på taken, vi mäter snömängder och längder. I år har vi varit förskonade från riktigt rejäla snöfall, åren 2009-2010 var betydligt tuffare. Då hann inte våra entreprenörer med att skotta bort all snö från taken på våra fastigheter, säger han.
Några tips hur man kan förebygga snöras från taken och istappar?
– Vi har snöfallsskydd på flera av våra kommunala fastigheter, det är ett effektivt skydd som även villaägare bör tänka på. Rensar man hängrännor från löv och liknande under hösten förhindrar det också stopp i stuprören och risken för isbildning minskar, säger Kenneth Halonen.