Sista halmstrået för skorstensrivarna

Bostadsrättsföreningen Tunafors sätter nu sitt hopp till att Mark- och miljööverdomstolen prövar fallet med den gamla fabriksskorsten man lät riva utan lov.

Bostadsrättsföreningen Tunafors har tagit hjälp av advokat Bengt Qvigstad i den juridiska striden kring rivningslov av fabriksskorstenen.

Bostadsrättsföreningen Tunafors har tagit hjälp av advokat Bengt Qvigstad i den juridiska striden kring rivningslov av fabriksskorstenen.

Foto: Lars Skärlund/Joakim Serrander

Eskilstuna2021-11-05 04:45

I oktober förra året rev föreningen den höga tegelskorstenen eftersom den var i så dåligt skick att den riskerade att rasa och skada folk. Något tillstånd att riva den q-märkta skorstenen hade man inte utan ansökte om rivningslov i efterhand. Stadsbyggnadsnämnden avslog dock deras ansökan.

Sedan dess har ärendet kantats av juridiska turer där föreningen utan framgång överklagat beslutet till både Länsstyrelsen och Mark- och miljödomstolen.

undefined
Så här såg det ut när Anton Kalin och Isac Sellberg hackade ner den gamla skorstenen vid Tunafors fabriker.

Nu ställs hoppet till att den högsta instansen, Mark- och miljööverdomstolen, tar sig an fallet med den rivna skorstenen genom att meddela prövningstillstånd.

I den överklagan som skickats in till domstolen har föreningen tagit hjälp av advokat Bengt Qvigstad. Han betonar att det finns anledning att tvivla på att Mark- och miljödomstolen dömt rätt och att målet behöver tas upp för att ge vägledning i rättstillämpningen.

"Föreningens bedömning är att Mark- och miljödomstolens domskäl är så innehållslösa att det inte går att bedöma grunden för domen", skriver han.

– Det är intressant att notera att det inte finns någon vägledning i tidigare domar som berör den problematik som är aktuell här. Det rör sig om en exceptionell situation där det funnits ett akut behov av att riva skorstenen. Såvitt jag kunnat se har det hittills inte prövats om det är möjligt att neka rivningslov av en q-märkt byggnad som är uttjänt och inte går att rädda. Den frågan har vare sig Länsstyrelsen eller Mark- och miljödomstolen svarat på, säger han.

undefined
"Skorsten kan rasa när som helst och går inte att rädda", sa föreningens ordförande Stefan Larsson dagarna innan rivningen inleddes.

Som stöd för föreningens åtgärd att riva åberopar Bengt Qvigstad två av varandra oberoende utredningar som precis innan rivningen klarlade att skorstenen inte gick att rädda. I överklagan har han också bifogat ett intyg från 1983 där kommunens dåvarande 1:e byggnadsinspektör skriver att fabriksskorstenen utgör en säkerhetsrisk och bör rivas snarast.

Hur bedömer du möjligheten att Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd?

– Det är ett så speciellt fall så det är ingen idé att gissa eller spekulera kring det, säger Bengt Qvigstad.

Om målet inte tas upp innebär det att stadsbyggnadsnämndens beslut vinner laga kraft. Konsekvensen av detta lär i så fall bli att bostadsrättsföreningen får ett föreläggande om att bygga upp skorstenen igen, ett svårt och framför allt kostsamt äventyr.

Prövningstillstånd

Mark- och miljööverdomstolen ger prövningstillstånd i fyra olika fall:

*Domstolen bedömer att det finns anledning att tvivla på att mark- och miljödomstolen dömt rätt.

*Domstolen anser att det inte går att bedöma om mark- och miljödomstolen har dömt rätt utan att ta upp målet.

*Domstolen behöver ta upp målet för att ge andra domstolar vägledning i rättstillämpningen.

*Domstolen bedömer att det finns synnerliga skäl att ta upp målet av någon annan anledning.

Karta: Tunafors
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!