Skolchefen: "Oro för hur det blir efter några veckor"

Klart att det känns lite nervöst inför skolstarten. Det konstaterar Hans Ringström, chef för den kommunala grundskolan i Eskilstuna apropå rådande covidläge.

Hans Ringström, skolchef för kommunala grundskolan i Eskilstuna, känner viss oro över hur coronaläget bland eleverna kommer se ut då vårterminen varit igång ett tag..

Hans Ringström, skolchef för kommunala grundskolan i Eskilstuna, känner viss oro över hur coronaläget bland eleverna kommer se ut då vårterminen varit igång ett tag..

Foto: Jonas Ekströmer/TT och Anders Nilsson

Eskilstuna2022-01-04 14:16

Region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo flaggar för att han gärna skulle se en förlängning av jullovet för att dämpa smittspridningen av corona bland framför allt yngre skolelever som ännu inte är vaccinerade.

Under tisdagen hade ännu inga nya rekommendationer vad gäller skolan kommit från vare sig Folkhälsomyndigheten eller regeringen.

Men Eskilstuna kommuns skolchef Hans Ringström är inte främmande för att senarelägga terminsstarten om så krävs, trots kort varsel.

– Vi följer utvecklingen noga och blir det aktuellt efter beslut av Folkhälsomyndigheten eller regeringen anpassar vi oss så klart till det, säger han.

Att ändra på läsårstiderna görs dock inte helt lättvindigt.

– Det kanske låter lätt att skjuta på skolstarten och avsluta terminen senare. Men det är en ganska komplicerad process, bland annat utifrån lärarnas tjänstgöring, säger Hans Ringström.

Grundskolan drar igång igen måndagen den 10 januari.

– Vi gör det vi kan. Vi fortsätter att underlätta för god handhygien och är utomhus i den mån det går.

Hur läget blir efter jullovet återstår att se.

– Det är jätteviktigt att barn som är sjuka stannar hemma. Det är klart att det känns lite nervöst inför skolstarten. Men det vi är mest oroliga för är hur smittläget ser ut efter några veckor när skolan varit i gång ett tag, säger Ringström.

– Det gäller att vara på hugget. Kommer det nya råd ska de snabbt omsättas, fortsätter han.

I december var det många sjuka bland både elever och personal.

– Det var influensa, förkylningar och en del covidfall.

Fritidsverksamheten har varit igång under lovet som planerat, visserligen med låg beläggning, men utan stängningar på grund av sjukdom eller personalbrist.

Tidigare under pandemin hade högstadiet undervisning helt eller delvis på distans. Nu är det ett annat regelverk som gäller där undervisning på plats i skolan är standard. Om smitta uppstår bland elever kan enskilda klasser skickas hem under några dagar för att stoppa smittspridningen. I början av pandemin var det inte ovanligt att hela skolor stängde tillfälligt. Om en klass eller skola ska stänga tas det formella beslutet av ordföranden i grundskolenämnden.

– Skolorna har alltid kontakt med smittskyddet när flera elever eller personal drabbats av covid. Ibland är det smitta, ibland är det personalbrist som gör att klasser skickas hem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!