Skolor ska bli striktare med att ge elever ledigt

Som ett led i att minska frånvaron i Eskilstunas grundskolor införs nu ett nytt förhållningssätt vars huvudspår är att säga nej till längre ledigheter.

Peter Ledin är utvecklingscoach på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Peter Ledin är utvecklingscoach på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna kommun.

Foto: Privat, TT

Eskilstuna2021-12-20 04:45

Kommunens nya hållning vad gäller att bevilja ledighet för elever i grundskolan har väckt en del frågor från vårdnadshavare som uppfattat det som att det inte längre går att få ledigt för exempelvis en fjällresa under terminen.

Men enligt Peter Ledin, utvecklingscoach på barn- och utbildningsförvaltningen i Eskilstuna, är det egentligen ingen större skillnad mot förut. Rektorer kan enligt Skolverket bevilja högst tio dagars ledighet per läsår för elevers "enskilda angelägenheter". Exempel på enskilda angelägenheter kan vara vissa resor, familjehögtider eller religiösa högtider.

Men för att få ledigt under längre perioder krävs synnerliga skäl. Dit räknas enligt kommunen inte semesterresor.

– Huvudregeln och uppmaningen är att använda loven till resor, säger Peter Ledin.

Alla ledighetsansökningar, korta som långa, avgörs från fall till fall.

– Har en elev varit borta mycket och missat många lektioner kanske den inte får beviljad ledighet ens för några dagar om det inte rör sig om begravning eller liknande. Det är svårt att ta igen förlorad undervisningstid. Men bedömningen görs i varje enskilt fall.

Enligt kommunen är skolfrånvaron generellt för hög i Eskilstuna.

– Vi gör allt vi kan för att pressa ner frånvaron så att eleverna kan nå kunskapsmålen. Det vi vill åt är de slentrianmässigt beviljade ledigheterna. Rektorer måste också få stöd i att säga nej till semesterledighet då det ofta leder till påtryckningar från vårdnadshavare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!