Efter tropikvärmen – nu väntas skyfall

På torsdagen uppmättes 36,2 grader i Eskilstuna – den högsta noteringen i Svealand, enligt SMHI. Efter ett par dagar med rekordvärme och tropikliknande nätter svänger det snabbt mot betydligt svalare temperaturer – och skyfall. "Lokala regn- och åskskurar kan bli kraftiga och ge stora mängder på kort tid", varnar SMHI.

SMHI:s meteorolog Sandra Fyrstedt varnar för skyfall och rikliga mängder regn över Sörmland.

SMHI:s meteorolog Sandra Fyrstedt varnar för skyfall och rikliga mängder regn över Sörmland.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-07-22 12:13

Känns det enklare att andas igen? Ja, inte så konstigt. Från torsdagens höga värmenoteringar i Sörmland har temperaturen under fredagen kommit ner till mer moderata nivåer.

– Eskilstuna hade en riktigt het dag som sannolikt var uppe och nosade på rekord, men nu drar det in ostadigare väderlek, säger Sandra Fyrstedt, meteorolog på SMHI.

Det sörmländska värmerekordet på 36,8 grader, som mättes upp i Ulvhäll år 1933, slogs dock inte.

Redan på torsdagen gick myndigheten ut med en gul varning för Sörmland och flaggar för skyfall framåt fredagskvällen.

– Det är regn och åska som bildas västerut och som riskerar att dra in över Sörmland. Det rör sig om stora lokala variationer, men Eskilstuna ligger klart i riskzonen för att för att få väldigt mycket nederbörd på bara några timmar.

SMHI:s förutspår att det ska falla drygt 21 millimeter regn över kommunen mellan klockan 18 och 23 på fredagskvällen. Det innebär nederbörd på drygt 21 liter per kvadratmeter – något som kan fresta på brunnar och källarutrymmen.

– Vi går ut med en sådan här varning för att människor ska vara förberedda och det gör förhoppningsvis att kostnaderna för samhället minskar.

undefined
Brandingenjör Viktor Danielson tipsar om åtgärder för att minimera risken för skador vid översvämning.

Viktor Danielson, brandingenjör på räddningstjänsten i Eskilstuna, tipsar om flera åtgärder som kan vidtas för att skydda byggnader och värdeföremål vid risk för översvämning.

– Ett skyfall, där mycket nederbörd faller på kort tid, ställer ofta till det då dagvatten inte hinner rinna undan. Det kan i så fall leda till översvämningar.

Räddningstjänsten prioriterar alltid samhällsviktiga funktioner, men rycker ut till såväl större fastighetsägare som småhusägare – utifrån läge.

– Lagen säger att vi ska agera om fastighetsägaren själv inte kan hantera situationen. När många larm om översvämningar kommer in på kort tid måste vi dock prioritera, säger Viktor Danielson.

Han säger att det till viss del går att skademinimera och förbereda sig inför risken för översvämning.

– Om man vet med sig att ett skyfall är på ingång och att det kan leda till oönskade vattenmängder i källaren bör man i god tid plocka undan värdefulla prylar som man förvarar där. 

– Det kan också vara bra att ha en egen länsutrustning i form av pumpar och täppa till dörrar och andra entréer där vatten riskerar att tränga in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!