Under vinterhalvåret och främst i samband med att det är riktigt kallt ute brukar en och annan Snopptorpsbo höra av sig till tidningen – så även i år. Anledningen är det snödis som lägger sig över de naturnära söderkvarteran i samband med att det sprutas konstsnö i Vilstabacken.
När det väl blivit minusgrader går snökanonerna för högtryck. Under dagtid tillverkar kommunens vaktmästare mängder med snö till längdspår och pulkabackar, medan Tunafors alpin tar över driften kvällstid för att preppa klubbens pistade nedfarter.
En läsare, som nyligen hörde av sig, beskriver en tät snödimma som solen inte orkar trycka igenom. "Det blir helt enkelt ett tätt dis över kvarteren och gatorna ligger mörka trots att det är sol ute".
Det är en beskrivning som stämmer bra överens med tidningens intryck efter ett besök till friluftsområdet på måndagsförmiddagen.
Enligt SMHI är det dimma när den horisontella sikten är nedsatt till under en kilometer. Är sikten nedsatt till mellan en och tio kilometer på grund av små vattendroppar eller iskristaller kallas fenomenet fuktdis.
Dimmans beståndsdelar utgörs i allmänhet av vattendroppar, dimdroppar, med en diameter av 0,01-0,02 millimeter. Vid sträng kyla kan dimman bestå av iskristaller, så kallad frostdimma. Denna är oftast tunnare än vanlig dimma, men kan i gengäld ge upphov till vackra halofenomen.