"Värre än Chaplins Lugna gatan, anmärkte en som på avstånd bevittnade årets drabbning på Rademachergatan mitt i rusningstid. Själv hade han blivit sittande i den propp av bilar som bara växte på ömse sidor om bataljen. Fyra berusade i vilt slagsmål med polisen, civilpersoner som grep in för att hjälpa, andra som hamnade mest i vägen, kommentarer och gruff mellan åskådare som blev skymda..."
Artikeln om en "vild gatufight" utanför Eskilstuna-Kurirens redaktion blev förstasidesstoff hos konkurrenten Folket den 2 september. Mycket tack vare den unge fotografen Sören Lindell som, när larmet inkom, instinktivt greppade kamerorna och kastade sig iväg från redaktionen på Rademachergatan 29 för att föreviga tumultet.
– Det var en uppseendeväckande scen och full brottningsmatch när jag kom fram. Det blev en riktig snackis på den tiden och jag fick en hel del roliga bilder, minns Sören Lindell 51 år senare.
Att han lyckades knäppa Kuriren på näsan vållade stor belåtenhet på hemmaredaktionen.
– Fotograferna på Kuriren satt i fönstret. Jag hörde senare att de inte vågade gå ner, men om det var sant eller inte låter jag vara osagt. Det var ju alltid konkurrens, så det kändes i alla fall bra. Det blev många ryggdunkar från kollegorna.
Att arbetartidningen drog det bildmässigt längsta strået märks också av de båda konkurrenternas skildringar av händelsen. Där Eskilstuna-Kuriren nöjde sig med en kortare trespaltig text och en bild, tagen uppifrån, fick slagsmålet betydligt större plats hos Folket. Utöver förstasidan upptogs större delen av en sida av Sören Lindells bilder på bråket och dess efterdyningar.
Av Folkets artikel framgår att det hela började vid 17-tiden på onsdagen den 1 september då ett slagsmål utbröt mellan två berusade män. Polisen ryckte ut för att stävja bråket, något som inte uppskattades av kombattanterna som gjorde motstånd. De fick sedermera uppbackning av ytterligare två personer som försökte frita kamraterna som då höll på att omhändertas.
På en av bilderna syns en man i rutig skjorta assistera en polisman med ett stadigt brottargrepp om huvudet på en av slagkämparna.
– Det var flera personer från allmänheten som hjälpte polisen att brotta ner de här killarna. Det där var en byggnadsjobbare som dök upp och kopplade ett nacktag kring en av killarna och lade honom på polisbilens huv, sedan fick de till slut med dem till stationen.
I Eskilstuna-Kurirens artikel uttrycker polisen sin tacksamhet över allmänhetens hjälp. Men av Folkets artikel framgår att alla inte var lika hjälpsamma: "I värsta striden rök manschettknapparna ur skjortan på en av poliserna och blev snabbt en souvenir från "bataljen"."
Dagen därpå redovisades "facit av citybråket" – tre anhållna, varav två bröder i 25-årsåldern som enligt Folket varit "kända som bråkmakare och slagsmålsprovokatörer runt Eskilstunas centralare delar". En av männen anhölls för våld mot tjänsteman och de andra två för främjande av flykt. Vad det blev av bråkmakarna förtäljer inte historien.
Sören Lindell förblev Folket trogen i 50 år. Hans ögonblicksbild av bråket har vunnit priser och ställts ut i flera omgångar. Senast i en nu pågående utställning på Nybron. Därifrån försvann den dock spårlöst för en vecka sedan, berättar Oskar Nilsson på Eskilskällan.
– Det är lite kuriöst med tanke på vad den visar...