Stadsmissionen öppnar skyddat boende med barnperspektiv

Våren 2021 öppnar Eskilstuna Stadsmission ett skyddat boende för kvinnor med barn som är utsatta för våld i nära relationer samt personer drabbade av hedersrelaterat våld.

Våren 2021 öppnar Eskilstuna Stadsmission ett skyddat boende. "Behovet är skriande. Det kan vara så nära som i den egna familjen och att man inte vill eller vågar se vad som händer, säger socialchefen Patrick Magnusson.

Våren 2021 öppnar Eskilstuna Stadsmission ett skyddat boende. "Behovet är skriande. Det kan vara så nära som i den egna familjen och att man inte vill eller vågar se vad som händer, säger socialchefen Patrick Magnusson.

Foto: Veronica Karlsson

Eskilstuna2020-12-02 06:49

När Stadsmissionen öppnar skyddat boende står barnperspektivet i centrum. 

– Behovet är skriande. Det kan vara så nära som i den egna familjen och att man inte vill eller vågar se vad som händer, säger Patrick Magnusson, socialchef på Eskilstuna Stadsmission.

Boendet har kapacitet för att ta emot sex familjer bestående av en vuxen med ett till tre barn, samt fyra personer som är utsatta för hedersrelaterat våld. Där är målgruppen från 18 år och uppåt.

– Nu pågår arbetet med säkerhetsanalyser, brandinspektioner, renovering av byggnader och rekrytering av verksamhetschef. Från mars, april ungefär räknar vi med att ha kommit så pass långt att vi kan ta emot placeringar.

Säkerheten sätts i främsta rum.

– Hedersrelaterat våld involverar släkt, vänner och bekanta vilket påverkar riskbedömningen. Det ska vara högsta kvalité, det är människor i utsatthet man möter och vi är otroligt stolta över att vara med och göra skillnad.

Sveriges tio Stadsmissioner samarbetar med Bris för att utveckla skyddade boenden med barnperspektiv. Eskilstuna väntas bli landets fjärde.

– Vi får stöd från kollegor på redan väletablerade boenden i Göteborg och Linköping, säger Patrick Magnusson och hänvisar till den rapport som tagits fram tillsammans med Bris.

I "Min tur att berätta – barns röster om att leva med våld" delar barn som bor på skyddade boenden runt om i landet med sig av erfarenheter av våld i hemmet. En av dem är Sara som egentligen heter något annat.

”Jag har mardrömmar varje natt att pappa har en yxa som han hugger mamma med så hon dör. Jag tror att mamma kommer att bli dödad.”

– Det är gripande läsning och otroligt viktigt att barnperspektivet lyfts. Det har varit för lite fokus på det tidigare. Naturligtvis har det även med lagstiftningen att göra, det är en djungel. Man behöver möta barnens behov i större utsträckning än vad som görs idag. 

Kortsiktigt påverkas situationen av pandemin.

– Plötsligt är en eller båda föräldrarna hemma, det medför en viss ökning av våld och utsatthet. Tittar man långsiktigt och generellt finns det ingenting som pekar på att det minskar, säger Patrick Magnusson och påpekar att mörkertalet gällande våld i nära relationer är stort.

– Däremot är det hoppfullt att man pratar mer om det i samhället i dag. Jag upplever en sakta förändring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!