Nordea har 150 medarbetare i Eskilstuna och Strängnäs, varav 120 tillhör bankens businesscenter som servar kunder i hela landet. Inom kort kommer de lokala bankkontoren utöka och anställa ytterligare rådgivare.
– Tillgänglighet är viktigare än någonsin för våra kunder – oavsett om de vill träffa oss fysiskt eller interaktivt, säger Per Långsved som berättade om satsningen vid ett besök i Eskilstuna under fredagen.
Det lokala bankkontoret har under flera år stuckit ut med såväl ökad omsättning som en hög grad av kundnöjdhet.
– Den affärsplan vi lade för tre år sedan är uppnådd. Nu lägger vi i en växel för att växa med våra kunder i Sverige och Eskilstuna är en väldigt intressant stad – och marknad för oss.
Per Långsved nämner bland annat Mälardalens universitet och kommunens ambition att etablera sig inom logistik som spännande satsningar.
– Eskilstuna har inte så många storföretag, men avsevärt fler små och medelstora verksamheter. Det ger oss möjlighet att växa och då ska vi också vara med.
Banken var tidiga med att satsa på digitalisering, något som tjänade dem väl under pandemin då fler insåg att det gick att ses virtuellt.
– Det ska vara enkelt att ha med oss att göra och det är kunden som ska kunna bestämma var, när och hur de vill träffas. Vi har satsat mycket på att göra den biten smidigare och det gör att vi är den storbank som tar – i stället för att tappar – marknadsandelar, säger Per Långsved.
Planen är att personalstyrkan på bankens kontor i Eskilstuna och Strängnäs ska att utökas med tio procent den närmsta tiden.
– Rådgivning är centralt för oss och vi har märkt att det personliga mötet har blivit mer exklusivt. Vi är banken för kunder som är i behov av ett brett utbud av finansiella tjänster och då måste vi också kunna erbjuda en helhetslösning.
Per Långsved menar att integrationen mellan företags- och privatmarknadserbjudandet är avgörande för att lyckas som bank och att just det arbetet fungerar väldigt bra i Eskilstuna.
– Det är svårt att stötta fullt ut från ett kontor i Stockholm och satsningen på fler rådgivare innebär att vi spänner musklerna lokalt. För oss är det här en anpassning till omvärlden och till kundens beteende.
Stefan Slagbrand, chef på Nordea i Eskilstuna och Strängnäs, är både glad och stolt över det fokus som riktas mot hans verksamheter.
– I vår bransch är personal en tung post i resultaträkningen och med den här satsningen visar man att våra medarbetare snarare betraktas som intäkter istället för kostnader.
– Vi har konkurrenter i både Eskilstuna och Strängnäs som stängt kontor och låst sina entrédörrar – vi gör tvärtom.
Med 34 års erfarenhet från bankvärlden har Stefan Slagbrand varit med om flera hög- och lågkonjunkturer och han ser det som ett styrkebesked att den aktuella satsningen sker när marknaden börjat skaka.
– Det normala kravet på oss är att växa genom att bli mer effektiva. Att som nu få riktiga verktyg genom att tillföras nya resurser känns väldigt bra.
Han trycker på att banken under flera år jobbat hårt med att bygga goda kundrelationer, bland annat genom att erbjuda personlig bankman.
– Det är enkelt att vara bank när det går bra. Nu går vi in i en skakig tid och då kommer det personliga bemötandet bli än mer viktigt.