Strängnäs
Publikskaran som fyllt läktaren i den blåsiga sommarkvällen vid domkyrkan får ge sig till tåls innan den blivande kungen uppenbarar sig. Gustav Vasa, för dagen gestaltad av kändiskrögaren Carl Jan Granqvist, gör entré först i föreställningens slutskede. Upplägget är lyckat och det folkbildande och framåtblickande anslaget innehåller såväl djup som en stor portion humor. Under Charlotta Huldts regi tar proffs och amatörer oss med till intrigernas Strängnäs 1523. Huvudrollerna spelas av Agneta Wallin och Inger Nilsson, som tillsammans med ensemblen belyser kvinnans samhällsroll i början av 1500-talet där kröningen av Gustav Vasa blev en viktig markör på resan mot dagens demokrati och jämställdhet. Wallins karaktär Marianne är skarp och rättfram.
– Ja, se karlar, de styr och ställer, som om de hade förstånd därtill, säger hon och tar med hjärna och hjärta sig an ett ungt kärlekspar som "hamnat i olycka".
När regnet hänger i luften skrider Carl Jan Granqvist, förlåt – Gustav Eriksson av ätten Vasa – storslaget in på scenen. Två gånger avböjer han tronen, sedan lyder beskedet:
– Ers högvärdiga råd, jag tackar ja!
Som traditionen bjuder är det olika celebriteter som axlar kungarollen.
– Vi väljer representanter för det moderna Sverige, berättar Maria von Beetzen, ordförande i föreningen Vasaspelet och Vasaveckorna.
Under de tre återstående föreställningarna sätter Jörgen Mårtensson, världsmästare i orientering, Ebba Witt Brattström, professor i litteraturvetenskap och Maria Llerena, artist, sin prägel på den forna regenten.