Sven-Olof, 74, vill bryta sitt avtal – får inkassokrav

Sven-Olof Clevenvik fick fiber indraget i sin villa 2018 och fick byta internetleverantör året därpå. Då startade hans problem med Viasat. Han har ångrat tjänsten, men får fortfarande fakturor och inkassokrav.

Sven-Olof Clevenvik har under drygt tre månader, utan framgång, försökt få kontakt med Viasat om ett avtal han vill ångra.

Sven-Olof Clevenvik har under drygt tre månader, utan framgång, försökt få kontakt med Viasat om ett avtal han vill ångra.

Foto: Fredrik Sandberg/TT / Achima Care

Eskilstuna2020-11-25 09:18

Sven-Olof Clevenvik, 74 år, hade haft Viasat i 15-20 års tid. När fiber drogs in i villan 2018 fick han en annan internetleverantör 2019. Det var starten på ett lång och för hans del enkelriktad korrespondens med Viasat.

Det nya bolaget som drog in fiber till Sven-Olof Clevenvik, Telenor, kunde inte erbjuda honom det avtal han hade mellan Telia, hans tidigare leverantör, och Viasat. 

– Jag fick ett nytt erbjudande av Viasat, som jag tackade ja till efter ett samtal med en telefonförsäljare den 10 augusti. Vad jag inte visste då var att jag fick ett bättre och mer lockande erbjudande från Telenor strax därpå, berättar Sven-Olof Clevenvik.

Han gick in på Konsumentverkets sajt, laddade ner ångerblanketten och skickade den till Viasat. 

– Den borde de ha haft efter någon dag. I stället för att jag fick någon bekräftelse på att jag ångrat mitt köp fick jag ett meddelande att nu kunde jag hämta ut min nya digitalbox med medföljande kort på ett namngivet utlämningsställe. Jag löste inte ut paketet och har korrespondens att paketet gått i retur. Jag fick ändå en faktura på 2 000 kronor. Jag skickade in räkningen som jag drog ett kryss över och bestridit samt ännu en gång ångerblanketten. Dessutom skickade han försändelsen rekommenderad med mottagningsbevis, berättar han.

– Inget svar från Viasat, däremot fick jag en ny faktura 30 oktober med samma avsändaradress jag skickade mitt bestridande från. Bestrider även denna faktura, säger han.

Den 19 november kom första inkassokravet. Den fakturan avser hårdvarukostnad och abonnemang på över 4 000 kronor.

– Det känns som ett bedrägeri. Jag tänker inte betala och är beredd att ta det här till rätten, säger Sven-Olof Clevenvik, som undrar hur många andra personer som befinner sig i samma situation som han själv.

Sven-Olof Clevenvik är säkert ett namn som klingar bekant för många läsare. Han har arbetat som läkare under många år i Eskilstuna. Dels i landstingets regi på Fröslunda vårdcentral, dels som chef på Achima care Eskilstuna vårdcentral i Ekeby från 2008 fram till sin pension september 2019.

– Det här drabbar alla i samhället. Det spelar ingen roll om man tidigare är van med att ha kontakter med myndigheter eller inte. Från en myndighet får du alltid svar. I det här fallet kommer du aldrig fram till någon ansvarig person. Jag har inte, efter över tre månader, fått någon kvittens på att mitt överklagande har nått fram. Får ett företag verkligen bete sig på det här viset, undrar Sven-Olof.

Christine Fransholm är konsumentrådgivare på Eskilstuna kommun, hon har svårt att uttala sig om det enskilda fallet men säger:

– Han har uppenbarligen blivit felaktigt behandlad. Så behandlar man inte en kund som gjort allt i sin makt för att komma i kontakt med företaget.

– Ångerrätten är lite olika. Har du blivit uppringd, eller själv ringt upp. Dessutom har det betydelse hur man tackar "ja" till ett erbjudande. Har man fått ett skriftligt avtal från företaget med mera, det är flera saker man måste titta på säger, Christine Fransson.

– Det här är ett jättevanligt problem som eskalerade 2018. Numera sparar inte telefonförsäljare samtalen längre. Gör de det och får ett "ja" som svar under pågående samtal gäller inte avtalet, säger hon.

Tidningen har varit i kontakt med Viasat som inte svarat på våra frågor i ärendet.

Ångerrätten

Du har 14 dagars ångerrätt när du handlar på distans eller utanför säljarens affärslokal.

Ångerfristen gäller från dagen efter du fått en vara eller dagen efter du ingått ett avtal.

Säljaren är skyldig att informera dig om hur du utnyttjar ångerrätten innan köpet genomförs. Får du inte tillräckligt med information förlängs ångerfristen.

Ångra dig alltid skriftligt och spar en kopia som bevis.

Källa: Dina pengar/Expressen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!