De trettio gästerna ska ha ätit toast Skagen till förrätt och klyftpotatis med kött till varmrätt på restaurang Biff Grill & Bar i Eskilstuna. Redan under middagen anade gästerna oråd då några av dem märkte att köttet inte var ordentligt genomstekt. De reagerade då de uppfattat det som fläskytterfilé.
Klockan åtta på morgonen, dagen efter restaurangbesöket hade tio av gästerna insjuknat med kräkningar, illamående och diarré.
– Så många matförgiftade är ovanligt. Normalt brukar det röra sig om en till två, säger Yasmin Albazaz, miljöinspektör på Eskilstuna kommun utan att syfta på just den här anmälan.
När miljökontoret gjorde inspektion kunde dock restaurangens ägare Mats Andersson visa upp både kvitto och meny som visar att det var kalvytterfilé som hade serverats och inte fläsk som angetts i anmälan.
– Det var några studenter som satt och viftade med köttet. De påstår sig ha ätit gris men det var kalvytterfilé, och kalv serverar man rosa. Vi förklarade missförståndet och stekte den ytterligare, säger restaurangens ägare.
Men vid den första inspektionen hittade miljöinspektörerna flera allvarliga brister som bryter mot de grundläggande kraven för livsmedelshantering. Kylskåp var i behov av reparation och fryst kyckling ska enligt rapporten ha tinats upp direkt på köksbänken i rumstemperatur. Men det fanns även andra fel.
– Det var verkligen smutsigt. Det fanns gamla varor från december 2019 och dyra ostar som inte brukar mögla, hade gjort det, säger miljöinspektör Magdalena Goczkowska, som utförde den första inspektionen på fredagen.
Under inspektionen hittade hon hamburgerkött som passerat sista förbrukningsdag. Köttet beslagtogs av miljöinspektörerna för att det inte skulle kunna serveras. Men det menar ägaren att det aldrig fanns någon risk för.
– Köttet gick ut dagen före inspektionen. Eftersom inspektionen görs direkt när vi öppnar hade personalen inte hunnit upptäcka köttet, säger Mats Andersson.
Han vill heller inte kalla restaurangen smutsig men erkänner att det fanns brister.
– Jag tar inte ordet smutsig i min mun, men det har funnits brister som vi åtgärdade på en gång, säger han.
Tre dagar senare gjorde miljöinspektörerna en andra inspektion. Då hade Magdalena Goczkowska med sig kollegan Yasmin Albazaz. Då var det fortfarande stökigt i lokalen och städutrustningen var i så pass dåligt skick att den inte gick att använda enligt inspektörerna.
– Städutrustningen var jättesmutsig skulle jag säga, säger Magdalena Goczkowska.
Då upptäcktes dessutom ännu mer utgången mat och utrustning som inte var ren.
– De sa att de skulle slänga maten genast, säger Yasmin Albazaz.
I frysarna låg lasagner i oordning, omärkta och oförpackade.
– Allt livsmedel som man förvarar måste vara förpackat annars kan varorna torka eller kontamineras. För de som är allergiska eller vegetarianer kan kontaminerad mat orsaka problem, säger Magdalena Goczkowska.
Dagen efter den andra inspektionen gjorde miljöinspektörerna sitt tredje och sista besök. Då såg det mycket bättre ut, men det fanns fortfarande brister. Bland annat smuts under barkylen, flagnande färg i taket och kylar som fortfarande var i behov av reparation.
– För att jag ska bli nöjd behövs ytterligare kontroller, säger Magdalena Goczkowska, som inte kan säga när det kommer ske.
Det var alltså inte tillräckligt allvarligt för att stänga restaurangen?
– Vi bedömde att de avvikelser vi hittat inte var så allvarliga att de behövde stänga, säger Yasmin Albazaz.
Det här är första gången restaurangen har fått kritik riktade till sig vid en inspektion. Sedan 2013 har samma restaurang anmälts för matförgiftning sex gånger, bland annat ska sex personer i ett sällskap om åtta blivit matförgiftade i juli 2016. Men inga fel har upptäckts vid tidigare inspektioner.
Mats Andersson understryker att alla anmälningar inte går att lita på.
– Tyvärr förekommer det i branschen att det kommer in anonyma anmälningar som inte stämmer, säger han.
Restaurangen har påbörjat reparation av kylarna, köpt ny städutrustning och har nu fått godkänt att fortsätta verksamheten.