– Det är jättebra, men vi vill fortfarande se en sänkning av friköpspriset till 50 procent av marktaxeringsvärdet, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarna.
Den nya fastighetstaxeringen för småhus visar att det från årsskiftet blir i snitt 19 procent dyrare att köpa loss sin tomträtt i Eskilstuna. På senare år har marktaxeringsvärdet, som tomträttsavgälden beräknas på, stigit kraftigt och med det har också priset för att köpa loss tomten stuckit iväg.
För att tydliggöra för Eskilstunas drygt 800 tomträttsinnehavare går kommunen nu ut med personlig information och förlänger tiden att köpa loss tomträtten till 2018 års taxering.
– Vi är glada för att kommunen har lyssnat på flera av våra önskemål. Det är jätteviktigt att de informerar tomträttsinnehavare inför varje taxeringsperiod och det är bra att de delvis ändrar sina regler för friköp, säger Lena Södersten.
Hon har vid upprepade tillfällen varit i kontakt med både politiker och tjänstemän angående tomträttsfrågan i Eskilstuna och ser kommunens åtgärder som en delseger för berörda boende.
– Det enda som återstår nu är att sänka friköpspriset till 50 procent av marktaxeringsvärdet – det skulle kännas rimligt även om det fortfarande handlar om mycket pengar för de som vill köpa loss tomträtten.
Med de förlängda reglerna får tomträttsinnehavare i Eskilstuna kommun friköpa tomträtten för 75 procent av 2018 års marktaxeringsvärde fram till den 1 januari 2022.
Någon ytterligare rabatt vid friköp är enligt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) inte aktuell.
– De här tomterna är alla Eskilstunabors tillgångar och då vore det direkt oansvarigt att skifta iväg dem för billigt. Skulle det exempelvis vara okej att vi reade ut en kommunal förskola, frågar han retoriskt och fortsätter:
– Våra egna jurister avråder från att lämna ytterligare rabatt, bland annat med motivering att det blir orättvist och att åtgärden gynnar relativt få personer.
Jimmy Jansson säger samtidigt att han känner med tomträttsägare som upplever att de sitter i en ofördelaktig sits och han uppmanar alla som har möjlighet att utnyttja det låga ränteläget för att köpa loss tomten.
– Bankerna kunde gott låna ut pengar till ändamålet. Det blir trots allt en värdefull inteckning i fastigheten.
Han menar dock att kommunen har tagit till sig av diskussionen och därför gått med på att förlänga möjligheten att köpa loss tomten till rådande pris med ett år.
– Det kan ge andrum och hjälpa människor som hamnat efter på grund av covid. Det kan också vara den tid som behövs för att förbättra sin ekonomi eller för att övertyga banken, säger Jimmy Jansson.
Kent Jonsson är en av flera Brottstabor som hyr sin tomt av kommunen. För han och sambon innebar den senaste marktaxeringen en höjning av tomthyran med 200 procent.
– Det är direkt oskäligt och detsamma gäller friköpspriset. Här har kommunen fått in hyra för tomten i över 50 år, det borde vara värt något, säger han.
Kent Jonsson ser, liksom Lena Södersten, positivt på kommunens beslut som möjliggör friköp till gällande taxering ytterligare ett år, Men han tycker fortfarande att prislappen är för hög.
– För oss, med rådande villkor, skulle friköp av tomten kosta nästan 720 000 kronor. Det är mycket pengar, men det är klart att vinner vi på Lotto så går det väl an.