Facket om krisen på akuten: "Ett misslyckande för alla"

Ett misslyckande för båda parter att ledning och personal inte lyckas prata i samverkan säger Vårdförbundet om krisen på akuten.

Vårdförbundet anser att problemen på akuten är en kombo av bland annat hög personalomsättning, långvarig hård arbetsbelastning och chefer som inte alltid prioriterar risk- och konsekvensanalyserna.

Vårdförbundet anser att problemen på akuten är en kombo av bland annat hög personalomsättning, långvarig hård arbetsbelastning och chefer som inte alltid prioriterar risk- och konsekvensanalyserna.

Foto: Anders Delby

Eskilstuna2021-02-03 20:27

De fleråriga arbetsmiljöproblemen på akutmottagningen på Mälarsjukhuset är väl kända för berörda fackförbund.

Lena Lindh är Vårdförbundets Sörmlandsordförande. Hon beklagar att medlemmar inte finner någon annan lösning på problemen än att gå till tidningen. Med möjligt resultat att medborgare nu drar sig för att söka sig till akuten.

– Arbetar man inom vården får man på många arbetsplatser vara beredd på schemaförändringar och att nya arbetssätt införs i syfte att förbättra situationen för såväl personal som patienter. För det är naturligtvis alltid syftet med förändringarna.

– Sen är det så att ledningen på akuten inte alltid legat i fas med risk- och konsekvensanalyserna. Alla större förändringar på en arbetsplats måste föregås av noggrann analys. Ledningen kanske inte alltid tycker att det handlar om en större förändring utan påbörjar ofta nya arbetssätt innan man kartlagt eventuella konsekvenser.

Hon tror att den uppkomna krisen handlar om en kombination av faktorer, och konstaterar att akutkliniken även i normallägen har stor personalomsättning. Under pandemin är bemanningssituationen extra ansträngd, med få rutinerade sjuksköterskor kvar.

– De är inte enda kliniken med det problemet. Alla har jobbat jättehårt under lång tid, människor är slutkörda och då blir fler förändringar bara för mycket.

undefined
Lena Lindh är Sörmlandsordförande i Vårdförbundet. Hon beklagar att medlemmarna på akutmottagningen i Eskilstuna inte lyckats kommunicera med sina chefer på anat sätt än via tidningen.

Att personal på akuten skräms till tystnad har inte Lena Lindh någon kommentar om. Men en tidigare anställd hör av sig till tidningen och berättar att personalpolitiken på akutmottagningen var urusel redan för ett antal år sedan.

– Det var tuffa schemaläggningar och personal som favoriserades och ”råkade” få scheman som innebar ledigt alla storhelger, medan vi andra fick jobba. Vågade man kritisera stämplades man som illojal och den som sa ifrån fick redan då till svar: ”Passar det inte är du fri att gå och försöka bli anställd någon annanstans." Chefen kunde sedan på eget initiativ ringa den klinik någon sökt jobb på, och ge usla referenser.

Personen är glad över att hen lyckades byta arbetsplats och lider med personalen på akuten i dag.

– Värre personalpolitik har jag nog aldrig stött på. Chefer som gaddar ihop sig, favoriserar, lämnar dåliga referenser och är allmänt ointresserade av sin personal och deras mående. Alla personalkategorier drabbades. Det var tufft innan och jag kan inte ens föreställa mig hur läget är nu mitt i en pandemi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!