20-tal drabbade av misstänkt matförgiftning på statlig myndighet

Ett 20-tal arbetskamrater, anställda vid en statlig myndighet i Eskilstuna, drabbades av vinterkräksjuka efter ett gemensamt restaurangbesök i förra veckan. Smittkällan har inte gått att spåra.

Malin Enarsson är smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Malin Enarsson är smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2024-06-20 06:55

Nyheten i korthet

  • Över 20 anställda vid en statlig myndighet i Eskilstuna drabbades av vinterkräksjuka efter ett restaurangbesök i förra veckan
  • Smittkällan har inte identifierats trots prover på maten och från de drabbade. Det är bekräftat att det rör sig om calicivirus.
  • Incidenten påverkade inte myndighetens arbete märkbart, då andra kontor tog över vissa uppgifter. Alla drabbade är nu tillbaka i tjänst.

Flera anställda vid en statlig myndighet i Eskilstuna drabbades av magsjuka efter ett gemensamt restaurangbesök förra tisdagen. Av de totalt cirka 50 i sällskapet drabbades drygt 20 av diarréer och kräkningar.

Tidigt misstänktes att de blivit matförgiftade på en restaurang i Eskilstuna centrum. 

undefined
Samtliga som insjuknade på arbetsplatsen i Eskilstuna var tillbaka på jobbet efter en vecka.

För några av de drabbade krävdes kontakt med sjukvården.

Antalet anställda som ringde och sjukanmälde sig ökade snabbt från tre till tio och passerade slutligen 20. Myndighetens arbetsuppgifter fick under en period delvis skötas av kontor på andra platser i landet.

– Det var en särskild händelse för oss, det händer sällan att så många ringer samtidigt och säger att de är sjuka. Men vi kunde ganska snabbt signalera om att det här hade hänt, och fick då hjälp från andra orter. På det stora hela påverkade det därför inte vårt uppdrag särskilt mycket, säger kontorschefen på myndigheten.

Hur mår de drabbade i dag?

– Jag skulle nog säga att det är över. Sedan i går (tisdag) är alla åter i tjänst. För en del har det varit svårare och för andra lindrigare. De flesta mådde dock bra redan i fredags, säger kontorschefen.

undefined
De prover som har tagits på den besökta restaurangen har inte visat några konstigheter.

Hon säger att misstankarna först riktades mot restaurangen, men att man i dag är mer tveksam.

– Vi kan inte säga att det hade med vårt restaurangbesök att göra. Det kan ha varit en medarbetare som förde med sig smittan på annat sätt.

Såväl kommunens miljökontor som regionens smittskyddsenhet har agerat för att hitta smittkällan, dock utan resultat. Man har bland annat tagit prover på livsmedel i restaurangen och avföringsprover från flera drabbade. Myndighetens anställda har även fått svara på en enkät i jakten på gemensamma nämnare.

Att det handlar om calicivirus är klarlagt men vem eller vad som är smittkällan är dock alltjämt en gåta.

– Det är allvarligt när ett sjukdomsutbrott kan vara kopplat till ett enskilt objekt men det finns i dag inget att gå på. Så vitt vi vet är det heller ingen anställd på restaurangen som varit sjuk, säger miljöinspektör Robert Grip.

undefined
Malin Enarsson är smittskyddsläkare i Region Sörmland.

Regionens smittskyddsläkare Malin Enarsson bekräftar att det rör sig om calicivirus, och att det är den impopulära vinterkräksjukan som dykt upp – mitt i sommaren.

– Vinterkräksjukan finns året om och har en inkubationstid på 12-48 timmar. Det är inte en anmälningspliktig sjukdom och bara de som hamnar i sjukvården provtas. Vi vet att det förekommer fall i Sörmland just nu.

Och vinterkräksjukan smittar via livsmedel?

– Ja, det finns flera exempel på utbrott vid mathantering eller inom ett sällskap som sitter nära. Det är ett väldigt smittsamt virus som kräver väldigt låg smittdos för att sprida sig. Smittkällan kan vara en person som bär på det utan att ha fått symtom, eller ett livsmedel. Det är inte helt ovanligt att man inte kommer fram till smittkällan vid vinterkräksjuka.

Hon tipsar om att en god handhygien är avgörande för att minska risken för smittspridning. Och att stanna hemma från jobbet om man har symtom. 

– Enbart handsprit inte är så effektivt mot vinterkräksjuka utan det gäller att tvätta händerna noga med tvål och vatten.

På den drabbade myndigheten i Eskilstuna har den obehagliga upplevelsen inte avskräckt kontorschefen från nya, gemensamma, restaurangbesök.

– Vi kommer fortsätta att gå ut och äta tillsammans, det skulle vara jättetråkigt annars. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!