Lekfullt maskinbygge av potentiell storsäljare

På kort tid har Volvo CE i Eskilstuna tagit fram en prototyp till en framtida förarlös och batteridriven hjullastare – och det på ett lite annorlunda sätt. Arbetet med maskinen började med att en fantasifull modell togs fram tillsammans med leksaksföretaget Lego Technic.

Joakim Unnebäck, specialist på nya maskinkoncept och "pappa" till prototypen LX03, tillsammans med medarbetarna Samuel Hakkarainen och Eric Johansson.

Joakim Unnebäck, specialist på nya maskinkoncept och "pappa" till prototypen LX03, tillsammans med medarbetarna Samuel Hakkarainen och Eric Johansson.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2021-11-29 04:45

– Det är första gången någonsin som en förlaga från Lego står modell för en riktig maskin – det brukar vara tvärtom och det känns ganska häftigt", säger Volvo CE:s Joakim Unnebäck, specialist på nya maskinkoncept och "pappa" till prototypen LX03 som hjullastaren heter.

Arbetet med maskinen, som tidningen får demonstrerad i en av Volvobolagens verkstäder i Eskilstuna, påbörjades för snart fem år sedan.

– Den har kommit till genom ett samarbete med danska Lego Technic, som främst gör avancerade leksaksmodeller. Det inleddes med att vi åkte till Billund för en workshop och det resulterade i några väldigt kreativa och givande dagar, berättar Joakim Unnebäck.

Tillsammans med det ikoniska leksaksföretagets ingenjörer skapade Volvo CE:s team ett fordon efter givna förutsättningar och kravspecifikationer.

– Det vi har skapat är början på en lång resa. Vår prototyp väger fem ton – i framtiden kanske den kommer skalas upp till en vikt på 50 ton.

undefined
Arbetet med prototypen LX03 började med att en fantasifull modell togs fram tillsammans med leksaksföretaget Lego Technic.

En del av prototypen utgörs av själva basmaskinen, medan den andra delen är avsevärt mer sofistikerad. Eric Johansson, konstruktör och designer som arbetat med LX03, beskriver projektet som ett steg i Volvo CE:s satsning på mer miljövänliga fordon.

– Steg ett kan vi sätta i produktion när som helst. Resten är lite mer utmanande och där gäller det för oss att fylla fordonet med intelligens, med AI. Fordonet ska ha en levande själ som det ska gå att kommunicera med och verkställa vad föraren önskar, säger han.

Joakim Unnebäck beskriver arbetet med prototypen som banbrytande.

– Den är helt utvecklad och tillverkad i Eskilstuna. Vi har också fått stor hjälp från vårt designteam i Göteborg och det sätter vi stort värde på. Arbetstempot har varit högt och vi har haft att göra. 

undefined
Den förarlösa och batteridrivna prototypen helt utvecklad och tillverkad på Volvo CE i Eskilstuna.

LX03 är försedd med saxram, något som både ska öka lastkapacitet och spara energi och att det blev en prototyp av just en hjullastare är inte någon slump.

– Det är ett fordon som lirar bra tillsammans med en dumper och en sådan har vi redan tagit fram – autonom och elektrisk även den.

Vad avgör efterfrågan på ett sådant här fordon?

– Jakten på nollutsläpp och strävan att öka säkerheten på våra kunders arbetsplatser är faktorer som driver vår utveckling. Den här prototypen är bara en pusselbit i vår strategi att förse våra kunder med hållbara lösningar.

Hur skulle en sådan här hjullastare kunna ersätta en konventionell variant?

– På flera sätt. Den skulle exempelvis kunna köras på inhägnat område och utföra lastning på våra befintliga autonoma dumprar. På sikt, när maskinen är intelligent, kan den användas på en byggarbetsplats där den blir en smart kollega som utför det som någon befaller. Det kan handla om arbetsmoment som är riskabla eller enformiga som en mänsklig kollega därför inte vill göra.

Inom tio år har Volvo CE som målsättning att 35 procent av försäljningen ska bestå av elektriska fordon. Redan idag har bolaget en handfull helelektriska maskiner i produktutbudet och med hjälp av den senaste prototypen hjullastare kommer det sannolikt snart bli ännu fler.

Är det en rimlig målsättning ni jobbar mot?

– Det är utan tvekan en stor utmaning och även om vi har gott om kompetens hos oss i Eskilstuna kommer vi behöva rekrytera flera nya medarbetare. 

– När vi ser tillbaka på vad vi åstadkommit de senaste åren kan vi bara konstatera att vi fått väldigt mycket uträttat – och på kort tid. Det känns häftigt och det är extra kul att vi sitter på en sådan hög innovationskraft i Eskilstuna.

undefined
Hjullastaren LX03 är försedd med saxram, något som både ska öka lastkapacitet och spara energi. Joakim Unnebäck demonstrerar skopans funktion i Volvo CE Technologys lokaler i eskilstuna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!