Tidningens politiske redaktör Alex Voronov är sedan i torsdags i Ukraina. När vi når honom på lördagen är han vid Självständighetstorget, Majdan Nezalezjnost, i huvudstaden Kiev. Han har tagit del av UD:s skärpta uttalanden och den uttryckliga uppmaningen att lämna landet.
Den tänker han inte följa, han åker på söndag som planerat. Han berättar dock att flera utlänningar, inklusive svenskar, har hörsammat uppmaningarna.
Alex Voronov säger att någon rädsla för en närstående rysk invasion och storskaligt krig inte kan skönjas på Kievs gator.
– Kiev just nu ser ut som vilken stad som helst, som Stockholm en lördag. Det har varit lite demonstationer tidigare i dag, utöver det är det inget i stadsbilden som påminner om att det är något som pågår. De som är mest uppjagade är utlänningar. Det är svårt att veta vad som ligger bakom rekommendationen. Och visst vi är många som kan åka men det är många, tre, fyra miljoner människor bara här i Kiev, som blir kvar, säger Alex Voronov.
Han poängterar att ukrainarna har levt med krig i åtta år och de varit med om upptrappningar tidigare. Det kan delvis förklara varför man i Ukraina tar det förhållandevis lugnt. Enligt Alex Voronov finns det "en motvilja mot att tro det värsta".
– Den här situationen är mycket allvarligare än tidigare men till viss del handlar det nog om tillvänjning. Man lär sig att leva med krig och oro. Det finns också en stor misstro mot myndigheter och regeringar, många säger att det är ett spel, som de inte behöver reagera på. Att det är mycket överdrifter, och att det kan finnas andra syften än att varna för ett storkrig.
Han säger att omvärldens skärpta fokus på konflikten, och den alltmer upptrissade mediala stämningen, är en stor kontrast till hur Kievborna i allmänhet agerar.
Varför är du i Kiev?
– Jag är här för att träffa människor och kommentera det som sker. Det är arbetsresa där jag även möter journalister, politiskt aktiva och människor från civilsamhället. Jag försöker känna av stämningarna och ta del av hur det är på plats. Det är stor skillnad mot att följa det från Sverige.
Vad tror du händer i Ukraina de kommande dygnen?
– Jag vet inte vad som kommer att hända, och vill inte gissa. Den frågan överlämnar jag till personer som jobbar med försvars- och säkerhetsfrågor.