Emma Wange kommer närmast från en kommunikationschefstjänst hos yrkesföreningen Sjukhusläkarna, som företräder just sjukhusläkares intressen.
Nu ska hon byta pampiga kontorslokaler i ett patricierhus på "Övfre Östermalm" mot kontorslandskapet på Eskilstuna-Kuriren.
– Flera personer hörde av sig och sa att jag borde söka och ta över efter Alex (Voronov). Jag är inte journalist utan hör till de där udda människorna som kom in i det här "på ett bananskal". Jag är jurist i grunden och blev ledarskribent av den enkla anledningen att jag brukade ringa en kompis som var ledarskribent en gång i veckan och säga "det här borde du skriva om, och du borde tycka så här". Till slut började hon muttra och sa till mig att skriva själv.
Vad gör en bra ledarskribent bra?
– Nyfikenhet, tror jag. Man får aldrig sluta att vara nyfiken, vrida och vända på argument och försöka se saker från olika vinklar.
Som ledarskribent vill du även bestämma hur saker ska tolkas, vad som är rätt och fel?
– Precis! Men som ledarskribent får man alltid stå för det man skrivit och för det man tycker. Man får sticka ut hakan och vara beredd på att alla inte tycker likadant. Man får sina smällar ibland, det är en del av jobbet.
Tillhör det baksidan med yrket?
– Jag har inget emot att folk inte tycker som jag. Det är bara bra om de ger mig smarta argument tillbaka. Men i den tid vi lever går en del snabbt till personangrepp, i stället för sak-angrepp. I stället för att tänka fram ett bra motargument kommer den där delen med hat och hot fram, eller bemötanden av typen: du är ful. Det höga tonläget har blivit så normaliserat på sociala medier att en del inte förstår vad de ägnar sig åt.
Hur hanterar du sånt?
– Alla har vi våra trösklar och efter ett antal år i branschen har jag blivit ganska luttrad. Kallar någon mig för dum i huvudet så tar jag kanske inte så illa upp, men jag tycker det är tråkigt att folk inte tar chansen och tänker till. Samhällsdebatten är till för att vi alla ska bli lite smartare. Det är inte meningen att alla ska tycka likadant, eller att alla ska dela min världsbild. Men om de har min världsbild att förhålla sig till kanske de också tänker till lite själva.
Emma Wanges erfarenheter av Eskilstuna och Strängnäs är begränsade. Flera saker har hon dock snappat upp. Som att Jimmy Jansson (S) är kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna.
– Jag vet en del om politiken och att det finns en stark S-profil, Jimmy Jansson, som gillar att gå sin egen väg. Som ibland kör lite testballonger för ny politik. Jag ska läsa in mig de närmaste veckorna och göra mitt bästa för att vara så påläst som möjligt innan jag slänger mig in i den lokala debatten.
Det är Emma Wanges mål att sätta djupa avtryck. Men att förändra ledarsidan i grunden är dock inte aktuellt.
– Som ny ledarskribent finns det inget som är så svårt som att skriva lokalt. Det finns heller inget som är lika viktigt. Ingen annan kan vara den där nageln i ögat på lokala och regionala makthavare än lokala medier. Det är klart att det kommer att synas att det är en ny skribent på sidan. Men en ledarsida förändrar man långsamt, läsarna måste kunna hänga med och känna igen sig i åsikterna som framförs.
Betyder det att du får anpassa dig?
– I vissa frågor får man alltid anpassa sig men över tid kan det hända saker. Även om man tycker att man är statisk som ledarskribent så händer det att man tittar tillbaka på sina texter och inser att man har ändrat åsikt. Man följer ju samhällsutvecklingen, och eftersom samhället inte står stilla kan man själv inte göra det heller.
Du är född och uppväxt i Mölndal, skulle du säga att västkusten är bättre än östkusten?
– Det vet jag inte men det är något speciellt med västkusten. Och pratar vi hav så väljer jag definitivt Skagerrak före Östersjön.
Eskilstuna-Kurirens och Strengnäs Tidnings chefredaktör och ansvariga utgivare Eva Burman säger att rekryteringen av Emma Wange känns "helt rätt".
– Hon blir en värdig efterträdare till Alex Voronov. Hon kommer fortsätta driva opinionsarbetet vidare i liberal anda. Hon kommer även bredda fokuset på ledarplats, med frågor som sjukvård, utbildning och infrastruktur. Viktiga frågor ur både kommunal och regional aspekt. Det här blir bra för våra läsare, säger hon.