EEMs och Sevabs kunder oroliga för sina fasta elavtal

Flera elbolag undersöker möjligheten att dra tillbaka fasta elavtal de har med sina kunder. EEM och Sevab säger sig inte ha några som helst planer på att säga upp fasta elavtal, de försöker i stället få fram nya.

"Vi står för våra åtaganden, vi har inte ens diskuterat att säga upp fasta elavtal, man kan lita på oss", säger Fredrik Stake, chef för elhandel på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, angående att flera elbolag i Sverige undersöker möjligheten att säga upp fasta elavtal på gund av det höga elpriset.

"Vi står för våra åtaganden, vi har inte ens diskuterat att säga upp fasta elavtal, man kan lita på oss", säger Fredrik Stake, chef för elhandel på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, angående att flera elbolag i Sverige undersöker möjligheten att säga upp fasta elavtal på gund av det höga elpriset.

Foto: Eskilstuna Energi och miljö / Elbruk.se / Niklas Holm

Eskilstuna/Strängnäs2022-09-12 12:12

Flera medier i Sverige, bland annat Ekot, har den senaste veckan skrivit om att några elbolag utreder möjligheten att säga upp fasta elavtal. Anledningen är oförutsedda händelser relaterade till energisituationen och att man då skulle kunna hänvisa till klausulen force majeure.       

– Många kunder har hört av sig till oss och är oroliga. Det känns viktigt för oss att gå ut med att vi inte har några planer på att säga upp fasta elavtal, säger Fredrik Stake, chef för elhandel på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, och tillägger:               

– Vi kommer inte att göra det av de anledningar som är just nu, oron på elmarknaden och kriget i Ukraina. Vi står för våra åtaganden, vi har inte ens diskuterat att säga upp fasta elavtal, man kan lita på oss.          

undefined
Fredrik Stake, chef för elhandel på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM.

För cirka tre veckor sedan tog EEM och Sevab bort möjligheten till att binda elpriset genom avtalen Fast elpris och Elkombi. Då skulle nya elavtal tas fram omgående men ännu har inget nytt presenterats.

– Det är väldigt skakigt på elmarknaden. Vi gör nya bedömningar varje måndag, om vi startar upp fasta elavtal igen så kommer de gå att tecknas från tisdag till torsdag samma vecka. Sen stänger vi sannolikt möjligheten och beräknar nya priser måndagen efter som går att teckna tisdag till torsdag den veckan.             

Just nu pågår sluträkningen i valet i Sverige och det är inte klart vilka som ska styra Sverige de närmaste fyra åren.

Påverkar valresultatet hur ni agerar framöver?

– Nej, bara om hur skakigt det är på elmarknaden, det svenska valet påverkar inte alls. Det handlar om hur mycket kraft som kan produceras och kriget i Ukraina. Oavsett regering har man lovat stöd till att betala elräkningar, men ingen vet hur det kommer att utformas.

Fredrik Stake förklarar hur extremt snabbt elpriset svänger på marknaden och varför det är så svårt att sätta fasta elpriser.

– För någon vecka sedan steg elpriset med 1,20 kronor per kilowattimme på måndag morgon. Och sen sjönk priset med en krona dagen efter, det är så stora rörelser på elmarknaden.

undefined
Elpriset i augusti var 232 procent högre i år jämfört med augusti 2021.

De flesta hushållen börjar få elräkningen för augusti och många får säkert en chock när de redan nu kan ha en nästan dubbelt så stor summa som månaden innan.

– Det har kommit mycket tidigare än vad vi trott. Att det blir höga priser och skakigt i vinter har vi sett ett tag, allt har pekat på det, men så här höga priser i augusti hade vi inte kunnat förutspå.

Vad baseras månadens räkning på för alla de som har elavtalet Eskilstuna-el eller Strängnäs-el?

– Vi är fortfarande inne i sommarperioden med 30 procent fast elpris och 70 rörligt. När det rörliga priset blir högt slår det igenom stort på räkningen, som nu. Den fasta elen köpte vi in redan förra vintern, den är prissäkrad från vår sida. Det slår över till vintersäsong den första oktober, då det blir 70 procent fast pris och 30 rörligt.

– Priset på den rörliga elen är, något förenklat, medelpriset på spotpriset för augusti månad. Så priset för den förbrukade elen i augusti är alltså priset på marknaden i augusti.

undefined
Eskilstuna Energi och miljö har på sin hemsida beräknat vad elen kan komma att kosta för hushåll i vinter.

Han konstaterar att elräkningarna i vinter kommer att bli en chock för många, även för de som bor i lägenhet.

– För en lägenhet kan det bli 700-800 kronor dyrare i månaden än förra året. Räkna med en 1000-lapp för elhandeln, sen elnätkostnad på mellan 150-200 kronor och sen elskatt på cirka 100 kronor för en typisk lägenhet, de två senare drabbas inte av det höga elpriset. Så 1 300 kronor i månaden, jämfört med kanske 500 förra året.

Och för de som bor i villa med eluppvärmning kan det vara dags att kontakta banken, om man inte har ett sparkapital att ta av.

– Det är jätteviktigt att man sätter sig in i vad det här innebär. Det kan bli 10 000 kronor mer i månaden under vintern, mellan tummen och pekfingret. Och kanske 2 000 för en villa som har fjärrvärme.

– Om man ser att det kommer att kosta så mycket mer i månaden i vinter är det dags att prata med banken redan nu och försöka att hitta en lösning.

Fredrik Stake berättar att på EEMs och Sevabs hemsida kan kunder se beräkningar på vad elen kan kosta i vinter.

– Den billigaste kilowattimmen är dock den du inte gör av med, så minskad förbrukning är bästa sättet att minska utgifterna. Läs också energispartips på Energimyndighetens hemsida.

Elpriserna augusti i SE3

Månadspris för augusti 2022, 223,05 öre per kilowattimme.

Månadspris för augusti 2021, 67,11 öre per kilowattimme.

Månadspris för augusti 2020, 34,71 öre per kilowattimme.

Elpriser ovan utan påslag och skatt.

I augusti hade SE3, där Eskilstuna och Strängnäs ingår, ett 232 procent högre elpris jämfört med samma period förra året.

Prognosen för hösten är höga elpriser på grund av det politiska läget, höga priser på naturgas samt att Sverige påverkas av de höga elpriserna i Europa.

Källa: Elbruk.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!