Den 33-åriga kvinnan utsattes för två våldtäkter efter varandra. Av olika män på olika platser.
På tisdagen berättade vice chefsåklagare Henrik Olin varför han väljer att väcka åtal mot två av männen, trots att den tredje gärningsmannen fortfarande inte hittats.
Båda de åtalade är asylsökande och bodde på hotell Mälarblick i Strängnäs när övergreppen begicks.
– Det gick inte att dröja med åtalet längre, säger Henrik Olin.
Därför åtalades i går en 39-årig man från Algeriet som misstänkt för den första våldtäkten.
En 31-årig man från Syrien åtalas samtidigt för den andra våldtäkten, där två män ska ha förgripit sig på kvinnan samtidigt.
– Där är det en mycket försvårande omständighet att det är två män som deltar. Särskilt med tanke på att kvinnan nyss har utsatts för en våldtäkt. Jag har yrkat på utvisning för båda de nu åtalade männen vid fällande dom, säger Henrik Olin.
Det är DNA-spår från brottsplatserna som visar att det fanns en tredje – ännu okänd – gärningsman med vid den andra våldtäkten.
Spåren består dels av sperma, men också av andra kroppsvätskor.
– En av männen spottade kvinnan i ansiktet under övergreppet, säger Henrik Olin.
DNA-spåren betraktas som mycket starka bevis av åklagaren. De har bland annat hittats på kvinnans kropp, i hennes underkläder och på marken där övergreppen ska ha begåtts.
Polisen säkrades spåren tidigt i utredningen. När en 42-årig kvinna kunde peka ut en man som ofredat henne inne på restaurang Harrys den aktuella kvällen hittade polisen 31-åringen.
Det var när han topsades som utredarna fick den första DNA-träffen.
Polisen genomförde därefter en omfattande topsningsoperation på asylboendet Mälarblick, och bland personer som vistats på restaurang Harrys den aktuella kvällen.
Då fick man den andra träffen som pekade ut 39-åringen.
Men ingen av de drygt 100 topsningar som genomförts har gett träff på den tredje mannen. Varken polis eller åklagare vem han är.
– Det är han som ska ha hållit fast kvinnan vid den andra våldtäkten. Men eftersom han lämnat DNA-spår är det rimligt att tänka sig att han gjort mer än så, säger Henrik Olin.
Som mest har 15 poliser arbetat med utredningen, som leddes av kommissarie Lars Franzell och polisinspektör Yakup Irak.
Delar av deras spaningsgrupp fortsätter jakten på den tredje mannen, samtidigt som rättegången mot de två åtalade inleds på måndag.
– Vi letar efter den tredje person som lämnat DNA på offret, säger Lars Franzell.
Kommer ni att kunna hitta den personen efter tre månader?
– Det är min förhoppning. Så att vi får hela den här historien utredd i botten.
Varken polis eller åklagare kan säga om de båda våldtäkterna planerades och genomfördes i samförstånd av de tre männen, eller om kvinnan hade maximal otur och överfölls två gånger samma natt.
– Vi har naturligtvis utrett det men vi vet inte. Det finns i dag ingen bevisning som tyder på att de två åtalade kände varandra innan de här händelserna. Inte utöver att de bodde på samma boende, säger Henrik Olin.
Båda de åtalade männen nekar till brott i förhören. Ingen av dem har kunnat förklara hur deras DNA hamnat vid brottsplatserna eller på kvinnans kropp.