Blaxta Vingård satsar sig ur coronakrisen

Peder Lamm bjuder på 1600-talsmat och mästerkocken Ulrika Bryding på vårprimörer. Det är några av inslagen i Blaxta Vingårds hittills mest ambitiösa evenemangsprogram.

Blaxta Vingård satsar på ett ambitiöst evenemangsprogram.

Blaxta Vingård satsar på ett ambitiöst evenemangsprogram.

Foto: Montage

Flen2021-02-16 22:03

– Det kommer hit massa kändisar som ska göra saker, säger Göran Amnegård som driver Blaxta Vingård.

En annan nyhet på den romantiska vingården är ett orangeri som är byggt i empirisk stil.

– Det är alltså epoken från ungefär 1775 till 1825 som var den tid då Mälardalen och Roslagen blomstrade som mest. Det var då man började servera i silverkannor och silverbestick och dricka fin champagne, säger Göran Amnegård.

Orangeriet var bara halvklart när pandemins andra våg slog till, men Göran valde ändå att färdigställa det.

– Tanken är att under sköna vår-, sommar- och höstdagar kunna avnjuta till exempel en kopp te där gästen själv klipper en kvist från en färsk teplanta.

undefined
Vinstockar på ett vintrigt Blaxta Vingård.

Vingården i hjärtat av Sörmland har i likhet med så många andra restaurangverksamheter drabbats av pandemins mindre romantiska konsekvenser.

– Just att senhösten och vintern försvann har gjort att det är ett väldigt besvär. Restauranger har generellt sett mycket fasta kostnader och det gör att det är viktigt att folk vågar komma, säger Göran.

– I relation till januari 2020 är verksamheten minus 95 procent. Nedgången gäller både försäljning av viner med mera till andra restauranger och export av våra viner eftersom situationen är likartad i övriga landet och EU.

undefined
Göran Amnegård driver sedan 2003 Blaxta Vingård.

All personal är permitterad sedan i oktober.

– Vi ser ingen omedelbar ljusning för närmast kommande kvartal. Reserestriktioner, serveringsrestriktioner och avsaknaden av lokala supportåtgärder har lamslagit besöksnäringen.

Göran upplever ändå att det finns ett uppdämt behov av att kunna göra saker. Mot bakgrund av att teatrar och biografer är stängda kom han på idén att skapa ett ambitiöst program för våren och sommaren.

I april blir det en retroafton tillägnad den legendariske kokboksförfattaren Carl Butler och den inte mindre legendariska musikgruppen Beatles. I maj gästspelar mästerkocken Ulrika Bryding med sin gourmetmat. I juni kåserar tv-profilen Peder Lamm och serverar autentisk 1600-talsmat. Blaxta, med anor från 1500-talet, är en passande miljö för Peder Lamms historiska evenemang.

– På 1600-talet började svenskar på allvar segla till Ostindien och med sig i lasten hem hade man massa kryddor, arrak och porslin. Det var en nyhetens behag att kunna använda kanel, kryddnejlikor ingefära och muskot. En stjärnanis kostade på den tiden ungefär en årslön för en dräng, berättar Göran.

undefined
I juni kåserar tv-profilen Peder Lamm och serverar autentisk 1600-talsmat.

Andra punkter på programmet är gourmetaftnar och champagneprovningar. Torbjörn Ranta från störodlingen i Strömsnäsbruk kommer och bjuder på sin finaste kaviar. 

– Blaxta är det enda gästhotellet i landet där du kan komma och bo och äta och dricka vin som är odlad och framställd på samma ställe. Vi kommer att göra en hel middag som jag kallar 500-metersmiddagen, det vill säga samtliga råvaror kommer från inom 500 meter, säger Göran. 

– Vi serverar inte bara mat utan vi serverar en smakupplevelse kopplad till matchande viner. Jag jobbar hårt på att dra in naturen i maten. Vi försöker överraska med nya smaker. Det kan vara popcorn på nässelfrön, majonäs på stjärnmossa, sirap på grankottar och sky på blåbärsris.

undefined
Restaurang Kung Blacke vill överraska sina gäster med nya smaker.

Elen kommer från den egna solcellsparken som togs i bruk 2019.

– Ytterligare en investering är planerad under 2021, och kommer att vara en vidareutveckling av solcellsanläggningen där ett batterisystem implementeras så att alstrad energi kan nyttjas även under natt.

undefined
Ett rigoröst 42-punktsprogram för städning av hotellrummen har tagits fram.

Blaxta Vingård följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter för covid-19. Antalet gäster i restaurangen har halverats från 24 till 12. Gästerna sitter parvis vid sex olika bord. Ett rigoröst 42-punktsprogram för städning av hotellrummen har tagits fram.

– Vi lägger ner över en timme mer i städning per rum i och med att vi kör sprittvättning av bland annat kranar, knappar, sängknoppar, klädhängare och rumsnyckel, säger Göran.

– Dessutom odlar vi väldigt mycket här och har våra egna ankor, lamm, rapphöns, fasaner och pärlhöns. Jag har inte massa leverantörer som kommer hit och riskerar att smitta någon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!