Boende i Skebokvarn: "Övertygad om att jag såg lodjur"

Catherina Peppas i Skebokvarn är övertygad om att hon hade två lodjur nära sin tomt i helgen. Och enligt Länsstyrelsen kan det mycket väl stämma.

Lodjuret på bilden fastnade på bild i Flens kommun sedan Länsstyrelsen den 1 oktober startade sin inventeringsperiod av rovdjur.

Lodjuret på bilden fastnade på bild i Flens kommun sedan Länsstyrelsen den 1 oktober startade sin inventeringsperiod av rovdjur.

Foto: Länsstyrelsen

Flen2020-12-10 12:28

Catherina Peppas tog sin vana trogen med sig ficklampa när hon och hennes tonårsdotter gick ut för att rasta hunden på tomten sent en decembernatt. När hon lyste mot det naturpartiet bakom huset möttes hon av två par ögon som blänkte tillbaka.

Siluetterna avslöjade att djuren var större än rävar men mindre än vargar. De gav ifrån sig ett skalliknande skrik som hon har jämfört med olika klipp på internet och känner sig helt övertygad:

– Det var lodjur!

– De rörde sig lite och min dotter lyfte snabbt upp vår åttakiloshund i famnen. Det var lite läskigt men väldigt fascinerande, säger Peppas.

Hon känner igen ljudet sedan tidigare, men har inte förstått vad det kommer ifrån förrän nu.

– Jag har hört räv tidigare och det låter lika, men det är inte samma.

Sedan hon flyttade till Skebokvarn har hon märkt ett förändrat beteende hos sin hund.

undefined
Catherina Peppas är övertygad om att hon såg två lodjur i Skebokvarn. Länsstyrelsen kan inte bedöma iakttagelsen, men det är inte omöjligt att det var lo. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

– Han kan ibland vägra att lämna tomten, han bara skakar. Han är rädd för en del grejer, visst, men nu kan han sitta i hallen och sniffa i luften och bara ... vägra gå ut. Vi har undrat vad det är för fel men nu förstår jag, säger hon.

Den 1 oktober började Länsstyrelsens rovdjursinventering, vilken redovisas på hemsidan Skandobs som är ett samarbete mellan Naturvårdsverket och Rovdata i Norge, och man har sedan dess fångat lo på bild i kommunen.

Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen, förklarar dock att man behöver bevis i form av exempelvis foto eller spår i snön för att kunna bekräfta en iakttagelse som den i Skebokvarn. Däremot verkar det inte otroligt att det var lo.

– Lodjur rör sig ofta i skogsområden men kan ibland komma nära gårdar och hus, förklarar hon via mejl.

Om det ligger snö på marken kan man identifiera djurets tassavtryck, som skiljer sig från hundens eller vargens genom att trampdynorna ger ett oregelbundet mönster medan hunddjurens avtryck är regelbundna.

– Om man ser spår är det bra om man hjälper till med inventeringen genom att rapportera fyndet till Skandobs, säger Häggström.

Människor behöver inte känna sig rädda för rovdjuret, men husdjur bör hålla sig på avstånd.

– Katt och hund har ofta respekt för lodjur och flyttar sig men det finns situationer när de inte hinner undan, eller hundar som jagar lodjuret, då kan tamdjur skadas eller dödas.

Vill man inte ha lodjur runt husknuten ska man ta bort eventuell mat till rovdjuren, som slaktrester eller foder till hund och katt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!