Än så länge vet man inte hur höstens elevunderlag blir, men gymnasierektorn Jari Salmijärvi säger att det ekonomiska läget är tufft. Nu ser man över alla möjligheter att få ner de fasta kostnaderna.
Dels hoppas han att utredningen om ett framtida kompetenscentrum i kommunen ska vara en del i en långsiktig effektivisering. Dels arbetar man för att få ner de fasta kostnaderna på kortare sikt.
– Kanske kan vi samlokalisera olika verksamheter för att få ner hyreskostnaderna, säger Salmijärvi.
Man har stängt av tre klassrum och ett kontor och till hösten ska man avvara ytterligare två rum i hopp om att andra aktörer ska kunna ta över en del av hyran.
– Vi skulle gärna se ett utökat samverkan med det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Och det kanske finns möjlighet att utveckla samarbete med vuxenutbildningen?
Salmijärvi säger att ett nära samarbete med KAA även skulle kunna påverka elever som valt att hoppa av eller inte söka till gymnasiet att återvända.
Effekterna av 2015 års flyktingvåg har mattats av, vilket är en av orsakerna till det minskade elevunderlaget enligt rektorn. I språkintroduktionprogrammet hade man för några år sedan runt 80 elever och nu är det nere på drygt 20.
Men även i övrigt har skolan stora problem med minskat eleverunderlag. 65 procent av kommunens unga gjorde inför innevarande läsår det aktiva valet att pendla till en skola på annan ort. Det trots Prins Wilhelms många fördelar som Jari Salmijärvi stolt lägger fram:
– Vi har en otroligt kvalitativ utbildning. Våran undervisning och vår pedagogik är av otroligt hög kvalité, säger han.
Han känner en stor frustration över att skolan väljs bort, men understryker att skolvalet är fritt.
– Vi är här och vi vet vad som är bäst för ungdomarna i Flen, vi vet vad Flensungdomarna behöver och mår bäst av och det vet ju inte andra kommuner och huvudmän.
Inför nästa läsår har man tagit bort hotell- och turismprogrammet, bland annat på grund av pandemin. Branschen har det tufft och bedömningen är att tillgången till praktikplatser är begränsad.
Vård- och omsorgsprogrammet kommer enbart att ges som lärlingsprogram, med praktik två dagar i veckan redan från första terminen.
– Vi ser att behovet av vårdpersonal inom kommunen är väldigt stort, säger Salmijärvi.
Ytterligare program kan komma att strykas om de ansökande är för få.