Från och med på måndag ger regeringen möjlighet för landets gymnasieskolor att gå över till distansundervisning om så behövs. På Prins Willhelmgymnasiet hoppas man dock kunna fortsätta undervisningen i klassrummen.
– Om vi gör bedömningen att det behövs så kommer vi gå över till distansundervisning men vi har gjort mycket åtgärder för att minska trängseln på skolan för att kunna använda oss av närundervisning, säger rektor Jari Salmijärvi.
Även om en del elever har uppskattat distansundervisningen så anser man att det för majoriteten är lättare att ta till sig kunskap och nå målen på plats i skolan.
När skulle en stängning bli aktuell?
– Det beror på hur läget i samhället ser ut. Om vi ser en ökad smittspridning bland unga i Flens kommun så kan det definitivt vara så att huvudmannen tar beslut om distansundervisning, säger Salmijärvi.
Nu ska en nulägesanalys göras vilken sedan ligger till grund för framtida beslut.
– Vi ska se mer på om vi kan förebygga smittspridning genom att ha distansundervisning för vissa årskurser i vissa perioder. Vi måste göra en nulägesanalys av de nya direktiven som kommer nu.
För två veckor sedan hölls gymnasieskolan stängd på grund av att ventilationen stängdes av under ett reparationsarbete, vilket ansågs riskera en ökad smittspridning. Då fanns inte stöd i skollagen för att gå över på distansutbildning mer än för de två aktuella dagarna, men nu införs alltså nya regler enligt regeringens besked på onsdagsmorgonen.
De nya reglerna presenterades under en presskonferens med utbildningsminister Anna Ekström (S) som också förklarade vilken skillnaden blir, med tanke på att många skolor redan blandat undervisningformerna.
– Det vi gör nu är att vi ökar möjligheten att införa fjärr- och distansundervisning om det krävs för att undvika trängsel i skolans lokaler. Hittills har de haft möjlighet att göra det för att undvika trängsel i kollektivtrafiken, men nu utökar vi den möjligheten för att kunna minska trängsel i lokalerna.
Även hon understryker att det bästa är närundervisning.
– Det näst bästa är blandad närundervisning och fjärrundervisning. I sista hand kan det bli nödvändigt att gymnasiet övergår till fjärr- och distansundervisning, det vill jag undvika. Det gör vi bäst genom att ta ansvar tillsammans, säger Anna Ekström på pressträffen.