Ali Ahmed arbetar på Matsmarts lager i Katrineholm och tillbringar i princip all sin lediga tid i en studio som han hyr. Målet har länge varit att starta ett eget företag och nu var han nära. Efter studenten sparade han pengar till en kamera och sakta men säkert har han byggt upp sin verktygssamling och tagit sig an uppdrag som bland annat bröllopsfotograf och illustratör.
Hans verk dokumenteras och publiceras bland annat på Instagram där han har över 42000 följare på sitt konto Alloosh.00.
Fredagen den 22 oktober ringde hans telefon, men eftersom han var på jobbet valde han att inte svara. Kort därefter hade en kollega, som då kom springandes, nåtts av nyheten. Någon hade brutit sig in i hans lokal i centrala Flen.
Väl på plats möttes Ali Ahmed av en uppbruten dörr och ett virrvarr av föremål som hade rivits runt. Polisen kontaktades men kom aldrig. Istället uppmanades han att själv titta efter spår efter tjuvarna i lokalen.
Björn Öberg, polisens presstalesperson på region öst, säger att det förekommer att anmälare uppmanas titta efter spår. Det handlar helt enkelt om en bedömning och en prioritering från polisen sida.
– Som jag har förstått läget så gör de på 114 14 en initial bedömning om hur vi ska hantera ett ärende och då kan det var så att man ställer frågor om personen ser något blod eller annat spår, säger han.
I samband med att anmälan gjordes tilldelades en förundersökningsledare, som omgående lade ner förundersökningen med hänvisning till att det saknas förutsättningar att klara upp brottet.
Öberg säger att den sortens beslut fattas "jättejätteofta" utan att polisen har varit på plats, på grund av resursbrist.
Peter Göransson, kommissarie vid polisen i Katrineholm, Vingåker och Flen, är inte insatt i det aktuella ärendet men är kritisk till det påstådda tillvägagångssättet.
– Polisen ska inte överlåta på målsägaren, att bedöma om det finns spår eller kvaliteten på spår. Vi ska, utifrån de uppgifter vi får, bedöma om det ska ske en brottsplatsundersökning eller inte, det är ingenting vi ska överlåta till målsägaren, om det är det som skett här, säger han.
Sedan inbrottet skedde har Ali Ahmed känt sig både uppgiven och otrygg. När han har berättat om det inträffade via sociala medier har han uppmanats att ringa polisen.
– De säger "du bor i Sverige, det är ett tryggt land, polisen hjälper dig". Men det har de inte gjort, säger han och fortsätter:
– Det gör mig så ledsen och arg, att jag själv ska leta efter spår. Det är inte mitt jobb, hur ska jag kunna lösa det här?
I dag är lokalen städad och upplevs vid första anblick som full av saker – av målningar, dekorationer, möbler och verktyg. Men skrivbordet gapar tomt utan sin dator och framför soffan är det tydligt att en tv saknas. Ali Ahmed har inte lyckats skaka av sig obehagskänslan som nu är förknippad med platsen.
Han är känner sig otrygg och är mycket besviken över att polisen valde att inte göra någon teknisk undersökning på brottsplatsen.
– Det känns som ett så dåligt system. Då kan vem som helst göra brott och tjuva, om polisen inte kommer.