Kvinnojouren vädjar: "Behöver nå ut till hela kommunen"

Kvinnojouren Malva vittnar om ett våldsamhälle där män slåss och barn får sin sexualundervisning från våldsporr.
De vill nå ut till vuxna och barn för att stoppa utvecklingen men möts av stängda dörrar.

När Malva skickade ut erbjudandet om att hålla föreläsningar eller kurser till omkring 20 ansvariga chefer och rektorer inom skola och barnomsorg i kommunen var det tre som ville.

När Malva skickade ut erbjudandet om att hålla föreläsningar eller kurser till omkring 20 ansvariga chefer och rektorer inom skola och barnomsorg i kommunen var det tre som ville.

Foto: Matilda Lantz

Flen2020-11-13 15:45

I tolv år har kvinnojouren Malva arbetat för att hjälpa våldsutsatta kvinnor i Flen. De är en politiskt och religiöst obunden ideell förening utan vinstintresse som lever på bidrag och inkomster från sitt skyddade boende. De upplever att de har haft ett bra samarbete kring våldsutsatta kvinnor med Flens kommun tidigare.

– Men för två år sedan började placeringarna minska och i dagsläget har vi inte hört någonting från socialförvaltningen alls på ungefär ett år, säger Petra, som tillsammans med Maria jobbar på jouren. Av säkerhetsskäl medverkar de bara med förnamn. 

Efter intervjun genomfördes hölls dock ett möte där Malva träffade socialnämndens ordförande, vice ordförande och förvaltningschefen för socialtjänsten. De pratade, enligt jouren, om hur de ska kunna samarbeta framöver men inget konkret bestämdes.

– Tidigare har de slussat vidare råd- och stödsamtal till oss, men nu har även det helt upphört.

Kan det här bero på ett minskat behov?

– Definitivt inte. Om det vore så bra att kvinnorna slutade misshandlas, då skulle vi lägga ner med glädje, säger Maria.

Kommunchef Håkan Bergsten beskriver Malvas arbete som viktigt för kommunen och delar inte deras bild av att samarbetet har upphört, även om det till viss del ändrats.

– Vi har ett avtal med dem som löper hela mandatperioden, där de får en ansenlig summa utbetalt. Men hur samarbetsformerna ska se ut ska vi se över, säger han.

undefined
"Det tar tio sekunder för en tioåring att hitta fram till våldsporr på telefonen", säger Maria på kvinnojouren Malva. Det är en av flera anledningar till att jouren vill jobba mer förebyggande.

Att placeringarna via Malva har blivit färre kan handla om att socialförvaltningen har blivit mer noggranna.

– Man vill ju göra rätt och följa gällande lagar som finns. Här har vi gjort och gör ett utvecklingsarbete för att säkerställa att vi agerar enligt de regler och lagar som finns. Men vi kan alltid bli bättre i dialogen, säger han.

Men Malva vill inte bara samarbeta med socialförvaltningen och de som redan är drabbade. 

– Vi behöver komma ut till förskolor, arbetsplatser, varenda förvaltning i hela kommunen! 

Deras frustration är påtaglig när de säger att de kan tvingas stänga sitt boende och kanske på sikt hela verksamheten.

– Vi vet hur våldet fungerar, vi vet hur samhället ser ut, vi vet hur man påverkas av att leva i de här relationerna eller att växa upp i de här familjerna. Vi vet också hur de sociala medierna och tillgången till porr påverkar dagens ungdomar.

undefined
I sin strävan att förebygga våld i nära relationer vill kvinnojouren Malva komma ut till bland annat skolor, förskolor, arbetsplatser och förvaltningar i kommunen.

De beskriver dagens porr som en slags skadlig sexualundervisning. De säger att den så kallade mjukporren i dag är normaliserad i all form av populärkultur och reklam och uppdelningen handlar istället om hårdporr och dödlig porr.

– För killar är det som att filmerna talar om att "du är inte man om du inte ser till att kvinna får andnöd eller att du på annat sätt misshandlar henne under sexet" och det gör att pojkarna kliver in det här och blir förövare samtidigt som de är offer i samhället, säger Maria.

Eftersom telefonerna "sitter i varenda unges hand och undersökningar visar att det tar tio sekunder för en tioåring att hitta fram till våldsporr" är de starkt övertygade om att deras förebyggande arbete behövs.

– Bara för att man blir 35, gifter sig och får två barn, så börjar man inte slå. Det finns mycket tidigare i personen, och kan bero på många olika anledningar. Man måste prata om var gränsen går, hur man ska vara mot varandra och vad man kan förvänta sig av andra.

Hit kan du vända dig

Till Malva kan man vända sig för hjälp gällande relationsvåld. Föreningen driver ett stödboende och kan erbjuda stöd- och rådgivningssamtal, hjälp vid myndighetskontakt, läkarbesök och advokatkontakt. De kan även följa med som stöd vid rättegång.

Nu har Malva startat en tjejjour. Deras stödchatt har kvällsöppet på måndagar och onsdagar samt eftermiddagsöppet på fredagar.

Alla som utsätts psykiskt, fysiskt, ekonomiskt eller sexuellt våld i nära relation är välkomna att kontakta Malva, oavsett kön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!