I tre veckor i rad låg antalet konstaterade coronasmittade i Flen på runt 30 per vecka. Sedan gick det ner till 18 och när Region Sörmland på tisdagen presenterade statistiken för vecka 3 hade bara åtta testat positivt. Ändå är Region Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo djupt oroad.
– Vi är inte ett dugg trygga med det här, jag och Folkhälsomyndigheten, det kan vända när som helst. Det virus vi har kan sprida sig rätt rejält och har vi otur får vi något muterat virus, så det är väldigt viktigt att man fortsätter vara riktigt försiktig, säger han.
Han säger att det är svårt att veta om de sjunkande siffrorna beror på en minskad spridning och en ökad försiktighet i allmänhet, eller om det är effekten av den lockdown som mer eller mindre blev under högtidshelgerna. I måndags var det nämligen ovanligt många som testade positivt inom regionen, nästan lika många som för tre veckor sedan. Huruvida det handlar om en enstaka dag eller en stigande kurva är för tidigt att säga.
– Vi vill absolut varna för att man inte ska börja känna sig trygg och bete sig som om faran var över, säger Mäkitalo.
Samtidigt minskar antalet konstaterat smittade även i Flens kommun och smittskyddsläkaren hoppas att det ska motivera folk att fortsätta följa råd och restriktioner.
– Det man har gjort har gett resultat och det ska man fortsätta med till varje pris, säger han.
Förutom den helg-lockdown som blev tror han att den påbörjade vaccineringen kan ge många bra motivation.
– Det kan vara så, att man känner att man orkar hålla ut ett halvår till.
Även när Flens kommun har redovisat antalet smittade inom den kommunala vården sjunker siffrorna. Förra året avslutades med fyra smittade inom verksamheterna och 2021 inleddes med fem. För två veckor sedan fanns det en person med konstaterad smitta och förra veckan ingen.
Nina Rolf är tillförordnad medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen och uttrycker sin glädje över den minskade spridningen i ett mejl till tidningen.
– Glädjande nog så verkar de flesta människor i samhället följa de restriktioner som finns, vilket leder till en minskad allmän smittspridning. Det är viktigt att vi fortsätter med detta även framöver så att smittan hålls på en låg nivå, även om vi alla nu börjar tycka att det är väldigt tråkigt att aldrig kunna träffas som vi brukade tidigare, säger hon.
Tack vare hur personalen som har haft kontakt med smittade personer har agerat verkar man ha begränsat spridningen.
– Personal och chefer i de drabbade verksamheterna har gjort ett väldigt bra arbete med att hålla de basala hygienrutinerna när man har en smittad patient i sin verksamhet, vilket gör att vi inte fått någon ökad smittspridning utan kunnat begränsa den.
Nu oroar hon sig för att folk ska tröttna och inte längre orka hålla på restriktionerna. Samtidigt tror hon att den påbörjade vaccineringen fungerar som "ett hopp i allt det mörka".
– Det som kan vara svårt är att förstå att det kommer att ta tid innan alla fått sitt vaccin och många blir då frustrerade eftersom man gärna vill att det ska vara färdigt så snabbt som möjligt så vi kan få gå tillbaka till att leva som vi är vana vid. Och det är viktigt att tänka på att vi inte kan släppa på restriktionerna förrän arbetet med vaccinationerna är helt klart, säger hon.