Omdiskuterat fossilfritt bränsle på plats i Flen

Nu går det att tanka den nya fossilfria dieselvarianten HVO100 på OKQ8 i Flen. Bra, förhoppningsvis, tycker kommunens miljöstrateg: "Frågan är komplex", säger Tomas Högberg.

Vesa Hautala är säljchef på OKQ8 i Flen och han gläds över att de sedan förra veckan kan erbjuda HVO-diesel till sina kunder.

Vesa Hautala är säljchef på OKQ8 i Flen och han gläds över att de sedan förra veckan kan erbjuda HVO-diesel till sina kunder.

Foto: David Gagnert

Flen2021-03-13 09:02

– Miljöaspekten är kanon! Det här drivmedlet minskar koldioxidutsläppen markant och är ett bra komplement till elbilar som en del i omställningen, säger Vesa Hautala som är säljchef på OKQ8 i Flen.

Det var i förra veckan som det nya fossilfria drivmedlet ersatte ett annat på stationen. Tanken med etanol E85, tömdes och fylldes istället med HVO.

– 2004 satsades det ordentligt på E85 och det gick bra till en början. Men i dag säljer jag en kubik etanol i månaden jämfört med 100 kubik diesel och bensin. Så valet var ganska enkelt, säger Hautala.

undefined
Vesa Hautala är säljchef på OKQ8 i Flen och han gläds över att de sedan förra veckan kan erbjuda HVO-diesel till sina kunder.

Än så länge har inte kunderna kastat sig över pumpen med HVO-märkning. Men Vesa Hautala tror att drivmedlet har alla chanser att bli populärt över tid.

– Det är lite dyrare än vanlig diesel men jag tror att många vill bidra till klimatet genom den lilla extrakostnaden. Det är en del som är nyfikna och frågar vad det är, säger Hautala som påpekar vikten av att säkerställa att det går att tanka HVO i dieselbil man kör.

Hos Circle K på andra sidan rondellen går man i väntans tider. Det pågår en utrullning av HVO hos Circle K i Sverige, i nuläget finns drivmedlet på ett 70-tal stationer.

– Vi kan idag inte ge besked på när vår station i Flen kommer att få HVO100, säger Maria Philipson, kommunikationschef på Circle K.

undefined
HVO100 står för hydrotreated vegetable oil och kan tillverkas av både vegetabiliska oljor och animaliska fetter.

Enligt Flens kommuns drivmedelsplan har kommunen 140 fordon. Av dessa drivs 102 av diesel och totalt 84 procent av hela fordonsflottan drivs av fossila bränsle. 

Majoriteten av kommunens dieselbilar är godkända för HVO och i maj 2019 ingick kommunen ett avtal om att kunna tanka HVO på tankstationen på Talja.

– Det stämmer att vi tecknade ett avtal med företaget som tillhandhåller pumpen, men det nyttjades aldrig. Det visade sig att de inte kan driva försäljning på platsen enligt samhällsbyggnadsförvaltningens bestämmelser, säger Åsa Johansson, controller för inköp och upphandling på Flens kommun.

Flens kommun har även ett avtal med Circle K men det hindrar inte kommunen från att nu kunna tanka HVO100 på OKQ8, enligt Åsa Johansson. Om inte Circle K kan erbjuda HVO står det kommunen fritt att nyttja andra som kan tillgodose just det behovet.

– Jag kan inte se något hinder för det. Vi bryter inte mot något avtal eftersom inte Circle K kan leverera HVO till oss, säger hon.

undefined
Åsa Johansson är controller för inköp och upphandling på Flens kommun.

Flens kommun har som mål att vara helt fossilfria när det gäller drivmedel år 2030 och ingår i samarbetet Fossilfritt 2030. Det är en samverkan mellan Uppsala, Stockholm, Örebro, Östergötland, Södermanland och Västmanlands län.

– Att Flen har fått HVO betyder mycket. Det är en pusselbit i det stora hela, säger Björn Isaksson, projektledare på Biogas öst och Fossilfritt 2030.

Flens kommun har det redan i dag bra ställt med elbilar och under året planeras en biogasmack stå klar. Med HVO:s intåg har Flen goda förutsättning att nå det fossilfria målet, anser Isaksson.

– Som komplement till el och gas är HVO nästan ovärderligt för att nå en riktigt hög nivå förnybart drivmedel. Det är väldigt enkelt och fungerar i stort sett i alla dieselbilar, säger han.

Björn Isaksson lyfter dock fram problematiken men att få fram tillräckliga mängder hållbart producerad råvara för att få fram HVO. Något Flens kommuns miljöstrateg Tomas Högberg instämmer i.

undefined
Björn Isaksson (till vänster), projektledare på Biogas öst och Fossilfritt 2030 och Tomas Högberg, miljöstrateg på Flens kommun.

– Fossila bränslen måste fasas ut, och möjligheten att tanka HVO i kommunen ger oss ökade möjligheter till detta. HVO är mycket likt diesel och är därför särskilt användbar för att ställa om trafiken från tunga lastfordon. Frågan är dock mer komplex. Det finns både dåliga och bra biobränslen, där efterfrågan ökar och tillgången är begränsad på de bra sådana, skriver han i ett mejl till tidningen.

Det har lyfts fram kritik mot framställningen av HVO. Gröna bilisters sammanställning "Drivmedelsfakta 2020" visar att det innehöll palmolja eller palmoljederivat i 44 procent av den förnybara HVO-diesel som tankades i Sverige under 2019. Den typen av "smutsig" HVO-diesel innebär, enligt EU, större miljöpåverkan än fossil diesel.

– Så det är viktigt att inte sätta likatecken mellan biobränslen/HVO och klimatsmart. Jag vill understryka att det är bra med tillgång till HVO då det är en dellösning. Men vi måste fortfarande säkerställa att biodrivmedlen inte medför stora skogsavverkningar, vare sig i Sverige eller i utlandet, innan vi får en reell klimatnytta eller ska kunna anse det vara en hållbar lösning, säger Högberg.

Liknar fossil diesel

HVO står för hydrotreated vegetable oil och kan tillverkas av både vegetabiliska oljor och animaliska fetter.

Kemiskt sett liknar HVO fossil diesel så mycket att den kan blandas in i höga halter i diesel utan att man frångår bränslespecifikationen för konventionell diesel. Många dieselfordon kan till och med köra på 100 procent ren HVO utan att motorn behöver anpassas, och utan att fordonet påverkas negativt på längre sikt.

Källa: miljofordon.se och gronabilister.se

Karta: Flen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!