Anna-Lena är proffs på fjärrundervisning

Hon satsade fullt ut på fjärrundervisning i svenska över hela världen. Nu är hon "utlåst" från nya hemlandet och jobbar i Flen.

Anna-Lena Olsson leder Global Svenska Plus och gör det just nu från svensk mark. "Jag skulle bara hem till Flen högst tillfälligt och blir inte insläppt i Frankrike just nu".

Anna-Lena Olsson leder Global Svenska Plus och gör det just nu från svensk mark. "Jag skulle bara hem till Flen högst tillfälligt och blir inte insläppt i Frankrike just nu".

Foto: Anna-Lena Olsson

Flens kommun2020-03-22 19:02

Anna-Lena Olsson i Flen gav upp lärarkarriären på S:t Eskil och har sedan 2014 hela världen som arbetsfält med bas i Nice i Frankrike. En snabb visit hemma i Flen ledde fram till att hon nu är strandsatt hemma i Sverige under en lite längre tid än det först var tänkt. Frankrike har stängt sina gränser på grund av coronaviruset.

I stället följer hon utvecklingen med de svenska gymnasieeleverna som jobbar hemifrån sedan snart en vecka, och har ett och annat tips att dela med sig av till lärarkåren som nu måste öppna tanken för fjärrundervisning, eller till och med via videolänk leda lektioner.

– Det ställer krav på att man tänker på ett lite annorlunda sätt, säger hon.

Förutom att man måste vara herre över all teknik som ljud och ljus måste man också gå in och ta kommandot och verkligen fånga in sina åhörare.

– Man kan absolut inte komma oförberedd och tänka att det löser sig under resans gång. Det gör det inte.

– Du behöver jobba på ditt framförande.

Anna-Lena Olsson menar att det inte är lika enkelt för alla att anta utmaningen med distansundervisning.

– En osäker eller oförberedd pedagog blir inte bättre för att han eller hon hamnar i rörliga bilder på datorer hos sina elever.

– Ungefär som med radio och tv gäller att vara väldigt väl förberedd inför ”sändningen”. Man behöver också ha rösten med sig.

Så det är inte självklart att all undervisning i framtiden kommer att bedrivas på distans?

– Nej, absolut inte. Det är perfekt om man som jag bedriver lektioner i flera länder, men annars är det mycket som går förlorat när man inte träffas i ett riktigt klassrum.

Någon oro för att saker skulle kunna gå överstyr i Sverige finns inte hos Anna-Lena, som menar att den svenska lärarkåren med all rätt ska sträcka på sig och känna sig malliga. Den digitala kompetensen hos den svenska lärarkåren är i internationell jämförelse hög. Dessutom är it-nätet väl utbyggt och de flesta elever på gymnasienivå har lånedatorer.

– Själva nätverken kan säkert vara lite svajiga och skapa en del bekymmer till att börja med, men det är sådant som kommer att lösas.

På de viktiga punkterna gör svenska lärare allt rätt.

– Vi har alltid elevernas bästa i centrum, och svenska lärare är flexibla på ett sätt som inte är en självklarhet runt om i världen. Det som är vår vardag hemma i Sverige, ser inte alls ut likadant i Förenade Arabemiraten eller ens i Frankrike.

"Fjärrundervisning ställer helt nya krav på lärarna, men svenska lärare kan klara detta", säger Anna-Lena Olsson.
"Fjärrundervisning ställer helt nya krav på lärarna, men svenska lärare kan klara detta", säger Anna-Lena Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!