Rejäl förbättring av företagsklimatet i Flen

Stämningen var på topp när Näringslivets dag ägde rum på Bruket i Hälleforsnäs. De senaste åren har företagsklimatet förbättrats rejält i kommunen.

Flens kommun 22 november 2019 12:03

 – Grattis till Flen, sa Björn Lindgren, regionchef på Svenskt Näringsliv. 

Det var fullsatt i konferenssalen bredvid Bruksrestaurangen där evenemanget ägde rum i slutet av oktober. Näringslivets dag arrangerades av Flens kommun och företagsföreningen Forum Flen. 

Deltagarna fick bland annat höra näringslivschefen Mikael Larsson berätta om hur kommunen arbetat med näringslivsfrågor sedan 2012. Han lyfte bland annat kommunens arbetssätt En väg in som innebär att tjänstemän från olika avdelningar träffas regelbundet för att gå igenom ärenden kring olika företag för att få en snabb hantering. Han nämnde även arbetet med den turistiska översiktsplanen som har antagits av kommunfullmäktige. 

– Besöksnäringen är en del i alla kapitel i översiktsplanen vilket är något nytt, sa Mikael Larsson.

Han berättade även att det har startats ett näringslivsråd. Han avslutade med att konstatera att Flen sedan 2012 har klättrat från plats 255 på Svenskt näringslivs ranking till plats 159 varpå publiken började applådera. 

Björn Lindgren från Svenskt Näringsliv gratulerade till den fina placeringen och sa att Flen är den kommun i Sörmland som har klättrat mest på årets ranking. 

Björn höll även en workshop som syftade till att ta fram frågor som kommunen kan jobba med för att förbättra företagsklimatet ytterligare. Deltagarna delades in i grupper som bestod av minst fyra personer vardera. Grupperna fick prata ihop sig om olika förslag som de sedan fick presentera för hela gruppen. Totalt kom grupperna fram till 14 olika förslag som alla deltagare på Näringslivsdagen sedan fick rösta om. 

Den fråga som fick överlägset mest röster var "Bättre samverkan mellan skolan och näringsliv".

– Det handlar om att anpassa utbildningar efter företagens behov, det handlar om praktikplatser och prao, det handlar om entreprenörskap. Här måste kommunen kanske vara bättre på att hitta arenor där man lyssnar på företagen, sa Björn Lindgren. 

Thomas Lövgren, verksamhetsansvarig på Nyföretagarcentrum, var en av alla de som tyckte att samverkan mellan skola och näringsliv är viktig. Han anser att man bör börja prata om entreprenörskap redan i skolan. 

– Det ska börja tidigt i åldrarna och finnas med på läroplanen. Det ska inte bero på att man har tur med en viss lärare utan det ska vara en struktur på det hela. Det är något vi tror kan ha bäring på Flen över tid. 

Den fråga som fick näst flest röster var "Ytterligare satsningar på nyföretagandet". På tredje plats kom "Snabba på införandet av e-tjänster". 

Näringslivschefen Mikael Larsson kommer att ta med sig frågorna i det fortsatta arbetet. 

– Det indikerar ganska tydligt vad vi ska göra för någonting. Rent spontant är det ingen överraskning, men det som kan bli bra nu är att jag kan göra en lista av det här, jag kan återrapportera via Näringslivsnytt och såna saker när saker är gjorda så att man får en bättre samverkan i det. Framför allt kan vi jobba med det strategiskt i vårt näringslivsråd. 

Efter workshopen fick deltagarna på Näringslivets dag fika och tillfälle att mingla. Biodriv Öst och Flens kommun berättade sedan om förutsättningarna för fossila transporter i framtiden. Jan-Åke Henriksson berättade om vad som är på gång på Bruket i Hälleforsnäs. Dagen avslutades med afterwork på Bruksrestaurangen. 

Fotnot: Den här artikeln är hämtad från Eskilstuna-Kurirens Affärsliv-tidning som gavs ut den 20 november.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa