Violentorget ska bli tryggare för medborgarna

Ett nytt projekt med rötter i Amerika ska öka tryggheten och trivseln på Violentorget.

Violentorget.

Violentorget.

Foto: Joakim Serrander

Flens kommun2019-11-13 20:55

Flens kommun ska delta i ett Leaderprojekt tillsammans med Prins Wilhelmsgymnasiets elevkår och Samhällsbyggnadsbolaget Lästen AB som hanterar fastigheter. Anledningen är att man vill öka tryggheten och trivseln på torget och målet är att långsiktigt förbättra platsen och göra den mer attraktiv.

Projektet bygger på affärsmodellen Business Improvement District, (BID), som startade i Toronto på 60-talet. Där målsättningen har varit att skapa en gemensam attraktiv plats med olika aktörer.

– Vi hoppas att så många parter som möjligt ska samverka med oss och det innebär att investeringar, marknadsföring, affärsutvecklingprocesser och avfallshantering görs tillsammans för att förbättra omgivningen kring torget, berättar projektledaren Jessica Ekermann på Flens kommun.

För att förbättra Violentorget har kommunen fått bidrag på cirka 350 000 kronor från Leader Sörmland och pengarna kommer gå till organisationen Tryggare Sverige som kommer ta fram en BID-modell för torget som kommunen kommer använda sig av.

– Projektet kommer starta i januari och under våren kommer vi arbeta aktivt med att ta fram olika lösningar, säger Jessica Ekermann.

Flera aktörer som vistas runt torget ska nu tillsammans ta fram en finansieringsmodell, avsiktsförklaring, affärs- och verksamhetsplan, budget och en trygghetsanalys med tydliga mål för platsen innan åtgärder kan presenteras. Det första mötet hölls i veckan och enligt Jessica Ekermann så var det positiv respons bland deltagarna. 

– Flera olika näringsidkare, småföretag och andra aktörer tyckte till och bland annat kom också Tryggare Sverige som presenterade sitt arbete.  

Vilka upplever platsen som otrygg?

– Vi har bara hört från olika aktörer att de upplever torget som otryggt så det första vi ska göra är att ta fram en trygghetsanalys så vi konkret kan se varför, säger Jessica Ekermann. 

Vad är det ni ska göra med torget rent praktiskt?

– Vi vet inte det än utan, vi behöver göra en del analyser först innan vi kan presentera åtgärder. Men under vårt första möte så nämnde ett flertal deltagare bristen på butiker och att torget har ett oklart syfte som eventuella orsaker till otryggheten.

Varför har ni valt BID-modellen?

– Vi har sett att det har fungerat på andra ställen, till exempel på Sergels torg där man arbetat med modellen i flera år. Fler människor vill vistas på torget och fler upplever platsen som tryggare. 

Svenska BID- modellen

Svenska Stadskärnor har tagit fram en svensk BID-modell som bygger på förtroende mellan offentlig och privat sektor. Aktörer såsom kommun, fastighetsägare, hotell, handel, restauranger, kultursektorn, turism-, besöks- och rekreationsnäringarna, ideella organisationer, boende med flera arbetar tillsammans för ett gemensamt intresse.  

BID-modellen är tänkt att fungera oavsett storlek på stad/ort/plats och arbetet gör att man får fler perspektiv på olika utmaningar och framtidstankar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!