– Vi måste försöka använda alla forum och kommunikationsvägar, så att alla som vill kan uttrycka sitt stöd för landsbygdsskolorna, säger hon.
Hon har småbarn som inom några år ska börja i skolan på Fogdö. Om den finns kvar då, vill säga. Hon berättar att var och en av de tre landsbygdsskolorna först hade var sin papperslista som gick runt i trakten. Men det kändes inte effektivt, tyckte hon och tog initiativet till en digital lista som vem som helst kan skriva på.
– Alla kan skriva under. Det här är ett ämne som berör alla, även dem som bor i Mariefred eller Stallarholmen, säger Marie Wallin.
Hon får medhåll från Sara Steen som också engagerar sig för skolornas fortlevnad.
– Om de lägger ner i Härad, Fogdö och Länna så är det bara början. Jag tror att fler skolor försvinner om skolan ska fortsätta centraliseras, säger hon.
De frågar sig hur kommunen ska göra när elevantalet växer. Enligt barn- och utbildningsnämndes mål och budget för 2015 förväntas antalet elever år 2017 vara 444 fler än nu.
– Om de dessutom ska bussa 155 elever från landsbygdsskolorna till stan, hur ska de få plats med alla? Det är väldigt kortsiktigt att lägga ner skolor för att spara pengar, säger Marie Wallin.
De båda föräldrarna ser gärna att samarbetet mellan landsbygdsskolorna fortsätter.
– Det är en överlevnadsprincip, att vi är starkare tillsammans. Vi behöver samverka för hela landsbygdens skull, för att Strängnäs kommun ska kunna fortsätta kalla sig en dynamisk idyll, säger Marie Wallin.