"Vårfrubergastyrelsen har haft ett reellt inflytande"

Anna-Stina Gustafsson utvärderar Vårfrubergastyrelsen med blandade känslor. Det har varit tufft, men roligt. Det finns saker att kritisera, samtidigt som arbetet också har fungerat bra. Men ska arbetet med närdemokratin fortsätta krävs förändringar, säger hon.

Fogdön2014-07-16 06:00

Kornfälten böljar i vinden nedanför Lida gård på Fogdön. Anna-Stina Gustafssons son, Henrik Gustafsson, är den fjärde generationen i släkten som brukar marken. Hon är född och uppvuxen här, och har bott på eller i närheten av gården i större delen av sitt liv.

Anna-Stina Gustafsson är en av få opolitiska ledamöter i områdesstyrelserna. Centerpartiet avstod en av sina platser i Vårfrubergas styrelse för att hon skulle få posten som ordförande. Att hon känner området väl och är engagerad i bygden på flera olika sätt är hennes egen teori om varför. Att vara opolitisk bland politikerna har inte varit något problem, säger hon.

– Det har varit väldigt få tillfällen där partipolitiken har spelat någon roll. Vi har diskuterat utifrån vad vi tror är bäst för medborgarna här.

Men Anna-Stina Gustafsson skulle föredra att de opolitiska ledamöterna kunde bli invalda direkt i styrelsen, utan att något parti måste ge upp en plats.

– Det är viktigt att demokratin har sin gång, säger hon.

Hon återkommer till demokratifrågan flera gånger under intervjun. Bland annat när frågorna handlar om medborgarnas engagemang för områdesstyrelsen. Om Strängnäs kommun ska fortsätta arbeta med närdemokratin, vill hon se en smidigare modell som tar tillvara på de nya kommunikationssätten. Styrelsen har inte arbetat med de sociala medierna, konstaterar hon självkritiskt. Om så var fallet tror hon att styrelsen hade nått ut till fler, särskilt yngre medborgare.

– Men det får inte bli lättvindigt, vi får inte göra avkall på de demokratiska principerna. Att bara trycka "gilla" på något eller slänga ur sig ett tyckande i farten räcker inte. Det är för viktigt och för allvarligt för det, säger hon.

Hon instämmer till stor del i missnöjet som andra styrelseordföranden har uttryckt över områdesstyrelserna, där den springande kritikpunkten har varit att styrelserna saknar mandat att fatta beslut. Men hon vill understryka att hon har upplevt att Vårfrubergastyrelsen har haft ett reellt inflytande.

– När skolbussen drogs in och barnen i stället skulle åka taxi så hade vi ett fint samarbete med föräldrarna och bra kontakter med tjänstemän på kommunen. Vi hjälptes åt och fick fram en lösning – och bussen kom tillbaka. Så det har verkligen fungerat.

Hon säger att hon vill se Vårfrubergaområdet som en del av Strängnäs kommun, inte som en isolerad nod. Men samtidigt har området sina speciella behov, säger hon och nämner hög vägstandard, fungerande kollektivtrafik och en bra skolor som några exempel. Men även inom styrelsens geografiska område finns det olikheter.

– Härad, som är tätorten i vårt område har en helt annan prägel än här ute på Fogdön. Man fråntogs E 20-genomfarten, något som har påverkat Härad. Och man har skjutfältet. Det är helt andra bekymmer, säger Anna-Stina Gustafsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om