Äntligen var ordet på både publikens och arrangörens läppar på lördagsförmiddagen, när skogen bakom bruket i Hälleforsnäs fick extraknäcka som scen. Sedan pandemins intåg har kulturlivet fått sig en rejäl törn av olika restriktioner. Men föreningen "Mer dans åt folket" har lyckats skapa en föreställning där det finns gott om utrymme mellan åskådarna, som genom förbokning är maximalt åtta till antalet.
– Den här föreställningen har växt fram och hittat sin form under pandemin. Vi gjorde en pilotuppsättning i juni förra året och utifrån de erfarenheterna har vi byggt den här föreställningen, där vi tar hänsyn till pandemilagen, säger Jannine Rivel, koreograf, dansare och producent.
Det har gått drygt ett år sedan hon senast uppträdde inför publik. Men i och med begränsningarna kommer det att bli desto fler dansföreställningar, som tack vare statliga, regionala och kommunala stöd kan erbjudas kostnadsfritt för besökarna. Premiären för "Koreografiska utflykter" visades i Eskilstuna förra helgen och i helgen visades den i Hälleforsnäs och Sparreholm. Samtliga sörmländska kommuner får ett besök av dansduon.
– Det är en stor produktion med ovanligt många föreställningar. Förhoppningen är att den kan ha en lång livslängd och att vi kan spela även nästa år, säger dansaren Amanda Billberg.
Regnet hänger i luften och några myggor surrar envist när publiken tillsammans med en lotsande värdinna, uppenbarar sig bakom ett krön. I skogen ser de två dansare i specialsydda dräkter tyst röra sig till skogens ljud. Publiken går närmare och någon sätter sig på en sten för att betrakta de svepande rörelserna. Plötsligt förflyttar sig huvudpersonerna längs en stig och åskådarna hänger på. Den som vill delta i dansen kan känna sig fri att göra det.
– Det är jättefint att se på alla sätt, säger Jannine Rivel.
Ingen skog är den andra lik och det skapar en unik upplevelse varje gång. För paret Jockum och Signe Landin från Marifred och Mats Sylvan från Hälleforsnäs blir skogsturen ett positivt kulturinslag i pandemitider.
– Äntligen! Det har verkligen varit torka, säger Signe Landin.
Jannine Rivel hoppas att publiken vågar sig ut och stöttar kulturlivet när det äntligen anordnas något, och inte på förhand tänker att det är fullbokat för att det är så få platser. Blir trycket högt kan de erbjuda fler visningar.