Svimmade när han fick vaccin: "Lite nojig"

När Andreas Karlsson tog sin första spruta mot covid-19 svimmade han. Enligt smittskyddsläkaren finns det dock ingen anledning att känna oro. "Det som händer är att hjärnan inte får tillräckligt med blod och syre", säger Signar Mäkitalo.

Andreas Karlsson svimmade när han fick sin första vaccinspruta mot covid-19.

Andreas Karlsson svimmade när han fick sin första vaccinspruta mot covid-19.

Foto: Johan Nilsson/TT och privat

Katrineholm2021-08-05 06:30

Det var för en kort tid sedan som 27-årige Andreas Karlsson tog sin första vaccinspruta mot covid-19. När sjuksköterskan hade sprutat in vaccinet och han var på väg att gå och sätta sig i väntrummet blev han yrslig. 

– Jag började tokyrsla och fick gå tillbaka till personalen. De tog tag i mina armar och satte mig ned. Då svimmade jag av under några sekunder. Det kändes som att det berodde på sprutan, säger Andreas Karlsson. 

Är du rädd för att ta sprutor?

– Nej, det skulle jag inte säga. I och med att jag svimmade känner jag mig dock lite nojig inför att ta den andra sprutan, säger han. 

På sistone har svimningsanfallen ökat i takt med att personer i övre tonåren fått sina sprutor mot covid-19. Enligt Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Sörmland, bör man inte vara orolig, då det inte beror på vaccinens innehåll. 

– Jag har tidigare vaccinerat på infektionsklinik. Att yngre drabbas, men ibland även äldre – så har det alltid varit. Det kan handla om att man är spänd, stressad eller rädd för att bli stucken. Har man dessutom druckit och ätit för dåligt är det lättare att svimma, säger han och fortsätter: 

– Det som händer är att hjärnan inte får tillräckligt med blod och syre. Blodet ansamlas i stället i blodkärl i andra delar av kroppen. Vi har många blodkärl som tillsammans rymmer betydligt mer blod när de vidgas, än vad som finns i kroppen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!