Entreprenadmaskiner i Strängnäs AB, med säte i Länna, riskerar en företagsbot i 100 000-kronorsklassen om Eskilstuna tingsrätt – för tredje gången – bedömer att bolaget har gjort sig skyldigt till miljöbrott.
Det handlar om ett avlopp som inte har fungerat, en anläggning som miljöenheten vid Strängnäs kommun har haft ögonen på i mer än sju år. Efter att ha tagit emot ett klagomål gjordes en inspektion i juni 2007, där en helt igenslammad trekammarbrunn upptäcktes.
Orenat avloppsvatten innehåller näringsämnena kväve och fosfor som kan övergöda av sjöar, något som kan leda till att fiskar dör. Orenat avloppsvatten är också hälsofarligt för människor att komma i kontakt med, eftersom det i det kan finnas smittsamma tarmbakterier som kan orsaka diarréer och kräkningar.
Det aktuella avloppet ligger omkring 3,5 kilometer från Mörtsjön och en mil från Lännasjön men vattnet ska enligt bolagets ägare leda till Sörfjärden, som i sin tur rinner ut i Mälaren.
Då, 2007, beskrevs avloppet som dimensionerat för ett fritidshus och en permanent bostad, men tre året runt-bostäder var kopplade till det. Strängnäs kommun tvingade bolaget, som byggde avloppsanläggningen 1995 och som i dag äger en av de två fastigheter som använder avloppet, att byta ut det senast samma höst. Det gjordes aldrig, vilket fick kommunen att utfärda ett förbud mot att släppa ut avloppsvatten från och med början av 2008.
Men förbudet följdes inte. I maj 2008 dömdes bolaget för miljöbrott och tingsrätten utfärdade den första företagsboten. Den var på 10 000 kronor.
Företagsboten hjälpte dock inte. En ny dom föll i december 2011 – då var företagsboten på 50 000 kronor, näringsidkaren fick dessutom 30 000 kronor i dagsböter som straff för miljöbrottet.
I år har avloppet gjorts om. Dess funktion kontrollerades av miljöenheten i somras. Den åtalsanmälan som Strängnäs kommun gjorde år 2012 har nu resulterat i en stämningsansökan från åklagarmyndighetens riksenhet för miljö- och arbetsmiljömål.
Miljöbrott kan ge böter eller fängelse i högst två år som påföljd. Bolagets ägare riskerar dessutom en företagsbot för att ha släppt ut orenat avloppsvatten i vart fall till och med den 7 augusti 2012. Åklagaren yrkar på 100000 kronor i företagsbot.
– Jag är bara delägare i avloppet jag tycker inte att jag ska behöva ta generellt ansvar för det, säger ägaren.