Så ska Kustbevakningen stoppa buskörningen på Mälaren

Antalet vattenskotrar har ökat kraftigt på Mälaren vilket också orsakar fler problem. I sommar genomför Kustbevakningen insatser för att öka skoterförarnas respekt för andra – och sätter in en egen vattenskoter i jakten på busåkarna.

Antalet vattenskotrar har ökat mycket på Mälaren. Kustbevakningen använder själva en vattenskoter. Fördelarna är att den drar upp lite svall och är snabb för att hinna ikapp fartsyndare.

Antalet vattenskotrar har ökat mycket på Mälaren. Kustbevakningen använder själva en vattenskoter. Fördelarna är att den drar upp lite svall och är snabb för att hinna ikapp fartsyndare.

Foto: TT/Kustbevakningen

Mälaren2020-07-02 11:57

Sommaren är här och därmed har även båtlivet kommit igång ordentligt på Mälaren. Kustbevakningen genomför därför kontroller av hastighetsbegränsning, nykterhetskontroller och patrullering för att säkerställa att båtar och vattenskotrar inte körs vårdslöst.

– Vi upplever att man kör fortare med en vattenskoter. Man måste känna till att man omfattas av samma lagar och regler som båtar. Antalet skotrar har ökat markant och vi märker att vissa skoterförare inte är sjövana. Dessutom går de flesta fritidsbåtar i allmänhet fortare nuförtiden, säger Richard Ullman som är stationschef för Kustbevakningen i Mälaren.

Förutom Kustbevakningens ordinarie flotta med bland annat miljöskyddsfartyg och övervakningsbåt så använder de även en vattenskoter för bevakningen. 

– Den är snabb vilket gör det lätt för oss att komma ikapp båtar. Det är en fördel för oss när vi nyttjar skotern att den inte drar så mycket svall. Det har väl hänt att vi försöker komma ikapp någon som försöker undkomma, berättar Richard Ullman.

Var vattenskotrar får framföras har varit en pågående diskussion under många år. I början av 90-talet instiftades vattenskoterförordningen som innebär att det bara är tillåtet att köra vattenskoter i farleder. Men den står i konflikt med EU-lagstiftningen som kräver fri rörlighet. Därför rapporteras inte vattenskoterförare för brott mot just den förordningen.

– Alla bestämmelser kring nykterhet, fartgränser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl förare av vattenskoter som för förare av övriga båtar och fartyg. Fortfarande gäller samma lagar och regler som för båttrafik i allmänhet, poängterar Richard Ullman.

På tal om sjövett, hur ser synen på alkohol ut till sjöss?

– Jag upplever att det inte är någon annan syn än i biltrafiken längre. 0,2 promille-gränsen kom för några år sen och vi har haft många kontroller. De flesta respekterar lagen och vi har ständigt "flygande" kontroller på Mälaren, men allmänheten kan även tipsa oss på 0776-70 60 00.

Hinner ni komma om privatpersoner slår larm?

– Sjön är stor och det spelar roll vad som har hänt, men vi patrullerar hela Mälaren och kan dyka upp överallt. Just nu rings det in ganska mycket, speciellt om vattenskotrar, berättar Richard Ullman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!