— Det är ingenting märkvärdigt. Det kan komma en grävmaskin som markbereder och det kan komma lastbilar som lämpar av fyllnadsmassor, säger Joakim Bäckström, driftschef vid NJ Bäckströms Compani AB.
Joakim Bäckström vill tona ner den nya verksamheten kring de tre fastigheterna i Malmby, bredvid Finja betongfabrik. Han betonar att ingenting är klart men han kan berätta om den ambition som hans företag har med marken.
— Vi har köpt marken för att göra den till en industrifastighet. Antingen säljer vi den eller så använder vi den själva, säger han.
Han berättar att NJ Bäckströms Compani sysslar med markarbeten och byggprojekt.
Marken som har köpts i Malmby är en gammal grusgrop. Arbetet med att fylla ut den ska ske mellan klockan 06 och 22.
— Vi vill få marken plan. I dag är där en 12 meter djup grop, ett grustag. Vi vill få upp den i nivå med vägen så att det blir en plan tomt helt enkelt.
Den ungskog som är avverkad på fastigheterna var inte förbjuden att ta ner enligt Skogsstyrelsen. Boende och andra som rör sig i området upprördes när skogen avverkades. En Facebook-grupp med namnet, Gropen i Malmby, har 70 medlemmar som följer utvecklingen under protest.
— Vi är rädda att få en industriverksamhet intill vår tomt. Vi och andra som bor bredvid gropen tar vårt vatten här ur egna brunnar. Vi vill inte ha grävmaskiner här till sent in på kvällen, säger Leif Zäll, Malmbybo, som får medhåll av sin fru Barbro Zäll.
Att använda fyllnadsmassor för att jämna ut mark kan kräva tillstånd i form av marklov. Men det är beroende på syftet enligt bygglovschef Anders Solberg vid Strängnäs kommun.
— Att fylla upp ett område utanför detaljplan för att bara justera marknivån kräver inte marklov. Men är syftet att sedan bygga där så krävs först och främst marklov, sedan även bygglov för det som ska byggas, säger han.
Oavsett syftet så krävs en anmälan till miljökontoret. En sådan är gjord och under behandling. Innan den godkänns händer ingenting enligt Joakim Bäckström.
— Det är ingen stress. När vi får tillstånd ska vi först prata med boende. Fyllnadsmassorna vi sedan använder ska analyseras enligt Naturvårdsverkets riktlinjer, säger han.
Kan där bli en industri med buller och andra miljöbekymmer?
— Inte som vi har planerat. Men fyller jag upp marken och sedan säljer den om tio år kan jag inte garantera att det inte blir någon som vill starta en industri som för buller. Det kan bli vad som helst från till exempel husvagnsförsäljare till godisfabrik. Men du kan aldrig bygga en industri utan tillstånd och bygglov från kommunen, säger Joakim Bäckström.