Här är bananglassen som är unik i Sverige

För Grinda gårdsglass är närproducerat ett ledord i produktionen. Nu kan glasscafét även stoltsera med lokalproducerad bananglass.

Claes och Elisabeth Lundblad, som driver Grinda gårdsglass, tillsammans med Björn Oliviusson vars växthus och bananer syns till vänster. Nu har hans bananer blivit en del av Grindas nya glass.

Claes och Elisabeth Lundblad, som driver Grinda gårdsglass, tillsammans med Björn Oliviusson vars växthus och bananer syns till vänster. Nu har hans bananer blivit en del av Grindas nya glass.

Foto: David Gagnert/Privat

Malmköping2020-06-17 13:50

För Grinda gårdsglass strax utanför Malmköping har idén om närproducerat och klimatsmart varit ledord sedan starten. Mjölken och äggen till glassen som görs från grunden inhämtas från producenter i närområdet precis som bland annat rabarber, vinbär, honung, fläder och äpple.

– Vi har alltid haft idén om att hämta frukt och bär från närområdet. Det är så vi småskaliga måste göra, säger Claes Lundblad som ansvarar för verksamheten tillsammans med frun Elisabeth Lundblad.

Nu har nästa steg tagits. En ny bananglass har tillkommit på menyn, med bananer från Haninge.

– Det går utmärkt att odla banan i Sverige, lika bra som på Kanarieöarna, säger Björn Oliviusson.

Han vet, sedan åtta år tillbaka odlar han tropisk frukt i sitt växthus vid Berga naturbruksgymnasium i Haninge. Han började att odla banan 2014, skördar omkring 120 kilo årligen och är den enda som odlar banan den omfattningen i Sverige. Han har genom åren levererat mindre partier till bland annat restauranger och nu har Grinda gårdsglass klivit in som en betydande kund.

– Det var en strateg på Region Sörmland, som är en gemensam bekant, som förde oss samman, säger Björn Oliviusson.

Världens i särklass största producent av banan är Indien. De exporterar dock en väldigt liten mängd. Runt 80 procent av de bananer som finns i svenska butiker kommer istället ifrån Syd- och Centralamerika. Resterande del importeras från Asien, Afrika och Karibien. För Björn Oliviusson gäller det att hitta en annan väg för sina bananer.

– När man producerar mindre volymer som jag och inte levererar till grossister är det en nödvändighet att hitta ett mervärde. Det här innebär ett mervärde, förädling och regional utveckling, säger Björn Oliviusson.

Att kunna använda sig av svenskodlade bananer i sin bananglass var ett erbjudande Claes och Elisabeth Lundblad inte kunde motstå.

– Det är inte i det direkta närområdet men så nära som man absolut kan komma. Det följer vår idé och det är jättekul att kunna bjuda på någonting som ingen annan har, säger Claes Lundblad.

Det var premiär för den unika glassen på nationaldagen och den har fått ett varmt mottagande.

– Det är roligt när kunderna, till och med barnen, säger att den är godare en vår förra bananglass, säger Elisabeth Lundblad som kan konstatera att lagret så smått börjar att sina.

– Vi får nog börja ransonera lite.

Karta: Grinda
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!