Högstadieeleverna ska få prata porr och samtycke

Hur framställs relationer och sexualitet i porr? Frågan blir obligatorisk i skolans sexualundervisning efter en lagändring. Europaskolan i Malmköping ligger steget före och planerar att ta upp frågan inom kort.

Skolkuratorerna Jenny Segerberg och Johanna Engström utgör tillsammans med skolsköterskan Lotta Jäder elevhälsan på Europaskolan Malmköping.

Skolkuratorerna Jenny Segerberg och Johanna Engström utgör tillsammans med skolsköterskan Lotta Jäder elevhälsan på Europaskolan Malmköping.

Foto: Cassandra Grönlund, Privat

Malmköping2021-02-25 19:29

Det som tidigare hette "Sex och samlevnad" i skolan byter snart namn till" Sexualitet, samtycke och relationer". Regeringen har dessutom meddelat en rad läroplansändringar för att förbättra kvaliteten och stärka likvärdigheten i undervisningen.

I ett pressmeddelande framhåller Utbildningsdepartementet skolans viktiga roll i ett bidra till att skapa en samtyckeskultur där sex bygger på ömsesidig frivillighet och där sexuella trakasserier inte normaliseras. 

"Eleverna ska även ges möjlighet att utveckla ett kritiskt förhållningssätt till hur relationer och sexualitet framställs i olika medier och sammanhang, bland annat i pornografi."

– Bättre sent än aldrig, säger Jenny Segerberg, skolkurator på Europaskolan Malmköping.

Förändringarna i läroplanerna ska tillämpas från höstterminen 2022 då även de reviderade kursplanerna för grundskolan börjar gälla.

undefined
"Drömmen är att de vi pratar om i skolan får samtalet hemma att komma igång", säger Lotta Jäder.

Elevhälsan på Europaskolan Malmköping har sedan en tid tillbaka planerat en serie föreläsningar om just porr. Det är en del i skolans hälsofrämjande arbete och drar igång efter sportlovsveckan. Först ut är skolans nior.

– Vi måste gå in och prata om det, för många har en så skev syn på vad porr är, säger skolkuratorn Jenny Segerberg.

Hon upplever att många barn och unga har frågor om sex, men inget naturligt forum där de kan eller vågar ställa dem. Resultatet blir att de söker sig till porren som därmed blir som en problematisk form av sexualundervisning.

– Men porren visar ju något helt annat än verkligheten. Så vi känner att vi måste in och göra vad vi kan för att hjälpa, säger Segerberg.

– Vi vill visa att man behöver vara källkritisk till allt man tittar på, inklusive porr, säger skolsköterskan Lotta Jäder.

Om det talar de om även med barnen i årskurs fem, som ska läsa boken "Värsta bästa nätet" av kriminologen Maria Dufva.

– Den tar upp just porren på deras nivå. Det är viktigt att man talar om det här på ett bra vis tidigt, så det inte är för sent. För det kryper ner i åldrarna, säger Johanna Engström, som också arbetar som kurator på skolan, och fortsätter:

– Det märker vi på skolan, att trots att de är väldigt unga så vet de vad porr är och var de ska hitta den.

För eleverna i årskurs fyra och fem kommer man först att hålla en föreläsning om känslor och sedan arbeta med Stopp min kropp-material och arbeta med fokus på säkerhet och nakenbilder på nätet.

undefined
De yngre eleverna på Europaskolan Malmköping kommer få fokusera på säkerhet på internet.

Föreläsningarna kommer även ge chans att ställa frågor och diskutera. Dessutom har elevhälsans personal gjort utrymme i sina kalendrar för att möta behovet av enskilda samtal som de tror kan uppstå.

Samtyckeslagen som kom för knappt två år sedan är ett av flera ämne de vill belysa, och att man kan "frysa" när man utsätts för sexuella övergrepp.

– Det behöver inte ens vara att man säger "nej", säger Segerberg.

Hon vill inte ens kalla porren för sex och tror att den kan ställa till problem när det gäller att utveckla den egna sexualiteten.

– Det är viktigt att man tar reda på var ens egna gränser går. Man ska aldrig göra något man själv inte är bekväm med. Den tanken måste eleverna ha med sig i grunden, säger hon.

Tacksamma för lagändringen som har kommit hoppas de att alla andra skolor verkligen tänker till kring detta och jobbar fram ett bra material.

– Det ska bli intressant att se vad andra hittar på, hur de väljer att använda det här, säger Lotta Jäger.

De uppmanar dels till nätverkande skolor emellan och dels till att ta in expertkompetens utifrån om det behövs.

Elevhälsans föräldratips

Skolkuratorn Jenny Segerberg tipsar föräldrar om att inte bara ställa sina barn frågan "Hur var din dag?", utan att även fråga "Hur var din dag på nätet?".

Att bjuda in till det samtalet kan leda in till diskussioner om relationer, sex och andra stora ämnen.

Och om barnen närmar sig samtalsämnen som kan uppfattas som svåra eller pinsamma gäller det att våga lyssna på dem.

"I princip alla barn har redan någon form av relation till porr redan från tidig ålder", säger skolsköterskan Lotta Jäger.

Karta: Europaskolan Malmköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!