– Hittills har vi klarat oss riktigt bra. Sedan vet man aldrig hur hösten blir eftersom våra kunder finns inom vård och omsorg i stor utsträckning, säger vd Marie Svensson.
Anrika Tjeders i Malmköping har under coronakrisen fungerat mer eller mindre som vanligt. Arbetet har dock utförts ännu mer digitalt än vanligt genom att personal jobbat hemifrån där det varit möjligt. Tjeders har 37 anställda. Förutom de 25 som jobbar på huvudkontoret och i produktionen i Malmköping finns anställda utspridda över landet. Företaget har till exempel fyra anställda som jobbar med mjukvaruutveckling i Eskilstuna.
– Mjukvaruutvecklingen har vi medvetet flyttat till Eskilstuna med närheten till Mälardalens högskola, säger Marie Svensson.
– Jag har till och med min ledningsgrupp utspridd över landet. Det har underlättat för oss att vi redan innan coronautbrottet var vana vid att jobba digitalt och på distans. Det har kanske bidragit till att vi kunnat upprätthålla vår verksamhet på ett annat sätt än andra, säger Marie Svensson.
Bland Tjeders produkter finns kallelsesignaler för vårdpersonal, trygghetslarm för omsorgsverksamheter samt bråk och överfallslarm. Företaget utvecklar även tjänsteplattformen Tjeders Life som kan knyta ihop olika funktionaliteter från andra system, generera statistik samt hantera administrationen av larmen.
– Kunder ska kunna sy ihop en paketlösning så att de bara behöver ha en enda portal i stället för många olika. Det är någonting som vi satsar väldigt starkt på, säger Marie.
Tjeders är unikt i sin uppbyggnad genom att företaget är helt personalägt genom personalstiftelse vilket borgar för att det inte ska köpas upp eller läggas ner. Tjeders har under våren och sommaren inte behövt korttidspermittera någon personal.
– Vi är öppna för att vi kanske måste förbereda för korttidspermitteringar om det visar sig att orderingången fortsätter att vika under hösten, säger Marie.
Tjeders har märkt att vissa kunder börjat skjuta på utbyten av befintliga larm.
– Det kanske är slut redan i årets budgetar till skyddsutrustning, särskilt för kommunerna och regionerna. Det är svårt att sia om hur det ska bli utan vi får nästan ta det vecka för vecka, månad för månad och se hur det utvecklar sig.
Förra året uppgick omsättningen till 65 miljoner kronor. I år är budgeten 70 miljoner kronor.
– Den är planen följde vi i början av året. Nu är vi inte riktigt uppe på budgetsiffrorna, säger Marie.
– Vi har ju vuxit de senaste åren och tagit marknadsandelar. Det har hjälp oss att kunna parera den minskade efterfrågan.
När pandemin drabbade Sverige i våras beslutade företaget tillsammans med sina anställda att ställa in årets personalaktiviteter så som midsommarlunch, julbord och julklappar för att i stället skänka ansiktsmasker till vårdpersonalen i Region Sörmland.
– Kommuner och regioner är våra största kunder och förhoppningsvis kan vi på detta sätt hjälpa till, säger Marie.
Tjeders har även ställt om viss produktion för att producera visir åt vård- och omsorgspersonal. I en första omgång producerades 5 000 visir.
– Vi tog in lite extra personal för att hinna med att tillverka visiren. Vi hade fullt upp med annat också så det blev några extra arbetstillfällen. Vi har material till ytterligare några tusen visir om det är någon som behöver, säger Marie.