Fejkad otrohet fixade skilsmässan

Carin Bergström, författare till "Passion och skilsmässa", som kommer till Gripsholms slott den 10 maj för att berätta om spruckna äktenskap inom högadeln i slutet av 1800-talet. Redaktionen har pratat med henne inför besöket!

Mariedred2014-04-25 13:57

Har synen på skilsmässor förändrats?

– Ja, de moraliska värderingarna har ändrats flera gånger. Tidigare var man mycket friare när det gäller sexualitet och barn utanför äktenskapet, trots att kvinnor inte var myndiga. Men under den viktorianska tiden, alltså i slutet av 1800 och början av 1900, blev det svårare.

Hur gick dåtidens äkta makar till väga för att skiljas?

– Ända fram till 1900-talet så kunde man bara få ut skilsmässa om en av parterna begått hor eller gjort sig skyldig till egenvilligt övergivande, alltså varit otrogen eller flytt utomlands. Om både mannen och kvinnan ville skiljas så kunde man fejka otrohet. I de tio fall jag har studerat så var det två kvinnor som betalade en piga som hade barn, så att mannen kunde stå inför domstol och säga att han varit otrogen och att barnet är hans. Mannen får böta och i och med att han blivit dömd kan kvinnan ta ut skilsmässa.

...men om mannen inte ville skiljas, då?

– De här människorna jag skriver om tillhör högadeln, och både kvinnor och män kunde gå till kungs för att få hjälp att skiljas.

Hur är moralen i dag?

– Moralen i dag är mer lik hur det var tidigare, med samboförhålladen och annat. Jag själv är 71 år och växte upp i Karlstad på 1950-talet. Att jag åkte till Stockolm och blev med barn med en man som jag inte var gift med var en skandal. Det är konstigt att det sitter i så länge. I en liten stad skulle man gifta sig först och sedan skaffa barn. 1968 förändrades mycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om