En försämrad skatteprognos har gjort att kommunen justerar ner socialnämndens budget för 2017 med 2,6 miljoner kronor. Som ett steg i besparingarna ska färre hemtjänsttimmar beviljas, som Strengnäs Tidning tidigare har berättat.
Det drabbar bland annat Mariefredsbaserade Gripsholms hemassistans som på måndagen lämnade in sin konkursansökan till tingsrätten i Eskilstuna.
Företaget omsatte omkring sju miljoner kronor under 2015 och årsresultatet var negativt med 180 000 kronor. Omsättningen under 2016 blir omkring tolv miljoner kronor, men ekonomin har varit ansträngd. Beskedet om neddragningarna i hemtjänsten blev för mycket, enligt företagets vd Charina Lidgren.
– Jag har inga skulder nu men jag vet att jag kommer att få det. Jag tar mitt ansvar och avslutar det nu, innan jag har försatt företaget i svåra ekonomiska situationer och inte kan ge den omsorg som behövs till kunderna, säger hon.
På måndagen informerade hon personalen om att de snart kommer att vara utan jobb. Sedan ringde hon runt till större delen av företagets drygt 60 kunder, de flesta boende i Mariefred, och förklarade situationen för dem.
– Det var väldigt känslosamt och många blev ledsna. Jag har ägnat mitt liv åt det här företaget under de senaste fem åren så det känns väldigt tungt, säger Charina Lidgren.
Ingen av kunderna kommer att hamna mellan stolarna, försäkrar hon. De kommer att få göra om sitt vårdval och välja antingen kommunen eller en annan privat aktör.
– Vi överger inte någon innan någon annan tar över. Samtidigt kan det inte dra ut för mycket på tiden, eftersom vi nu är ett konkursbo.
Sedan konkursbeskedet har kommunen förberett sig på en volymökning. Även om inte alla 60 kunder kommer att välja kommunal hemtjänst måste kommunen vara beredd på det.
-Vi tittar på hur vi kan öka bemanningen, säger Monica Lindell Rylén (S), kommunalråd och ordförande för socialnämnden i Strängnäs.
Får det här några ekonomiska konsekvenser för kommunen?
– Det är svårt att bedöma. Det får vi återkomma till.
Hon tycker att det är synd att hemtjänstföretaget gått i konkurs.
– Det är väldigt tråkigt. Charina Lidgren är duktig och uppskattad och vi har haft ett bra samarbete med henne, säger hon.
Genomsnittstiden hos en person med hemtjänst är jämförelsevis hög i Strängnäs kommun, enligt Monica Lindell Rylén. Det är bland annat där besparingar kan göras.
Genom att göra individuella bedömningar av hjälpbehovet, kan tiden minskas och på så vis sparas pengar för kommunen. I praktiken innebär det att de som har ett hjälpbehov ska få hjälp, men att den som till exempel klarar av att damma i hemmet själv gör det i stället för att få hjälp med all städning.
Det nya bedömningssystemet används för alla hemtjänstkunder, oavsett vem som gör jobbet. Ett system som leder till färre timmar för kommunens hemtjänst blir därmed också färre timmar för de privata hemtjänstutövarna.
– Det är klart att det påverkar dem, säger Monica Lindell Rylén.
Hur kan kommunen göra för att underlätta för andra privata hemtjänstaktörer framöver?
– Vi har en bra dialog med dem och det vill vi fortsätta ha. De kan alltid ta kontakt med om de har frågor eller åsikter.