– Maten kostar ingenting, men jag tar gärna emot donationer för att kunna bedriva och utveckla verksamheten.
Det är så klart riskgrupperna han fokuserar på.
– Det började med att en kompis från Borlänge ringde mig. Hans mamma hade svårt att sitta hemma, utan ville prompt gå ut och handla. I stället lagade jag 50 lådor åt henne som sonen kom ner hit och hämtade. Kompisen har redan gjort en ny beställning.
Lars Bengtsson, 57, har extraknäckt lite som kock – egentligen är han i IT-branschen. På måndagen fick han löfte om att använda ett kök på Gripsholms värdshus.
– Det handlar om någon dag i veckan tills vidare. Vi är öppna för fler intressenter, säger vd:n på Svenska kulturpärlor, Fredrik Åström, som ju tvingades bomma igen i slutet av mars.
Lars Bengtsson igen:
– Förra veckan gjorde jag i ordning 250 matlådor. Jag handlar råvaror, lagar mat och distribuerar. Men jag får även hjälp av volontärer. Detta fick stort genomslag, jag får in många beställningar från anhöriga.
Du håller dig inom Mariefred?
– Nej, norra Sörmland. En normal leverans består av tio lådor.
Vad står på menyn?
– Till exempel Köttsoppa, pasta med spenat och bacon och kotlett med ris. Men jag ska variera innehållet.
Det är alltså bara till äldre och sjuka ni kör ut mat?
– Ja, jag ska inte vara en konkurrent till andra verksamheter, utan vill bara göra någonting vettigt nu.
Han finns på Facebook-sidan Lasses mat.