För sjunde året i rad bjöd 1500-talsslottet i Mariefred in barnen till påskfirande. Denna gång med Vasatema.
För värdskapet stod naturligtvis Gustav Vasa själv. Det var ju trots allt han som år 1537 såg till att slottsbygget påbörjades. Museiläraren Anna Radford, dagen till ära iklädd blågula pluderhosor och karaktäristisk barett, trivdes i rollen som landsfader.
– Det har varit mycket folk, även om vi haft lite konkurrens av vårvädret. Gripsholm är speciellt. Det enda 1500-talsslottet vi har kvar.
En som trivdes i vårsolen var sjuåriga Leija Alkula från Eskilstuna som fattat tycke för de två kanonerna – Galten och Suggan – som står uppställda på den yttre borggården.
– Kanonerna är kul. Vi har pysslat och ätit goda bullar och gått på skattjakt. Det var roligt. Men visningen var ganska tråkig, säger hon.
Visningen bjöd dock på några guldkorn.
– Toaletten var en stengrej med en lucka och ett hål rakt ner på gården. Det har jag aldrig sett förut. Prinsessan hade en rosa säng i sitt sovrum. Det skulle jag vilja ha.
Framöver väntar ett antal 500-årsjubiléer med Vasaanknytning. Nästa år uppmärksammas Stockholms blodbad. Mer av jubel och klang såväl som lokal anknytning blir det tre år senare. Det var nämligen i Strängnäs som Gustav Vasa, den 6 juni 1523, valdes till kung.
För Leija Alkula har det här med gamla skott blivit något av ett intresse. Härnäst har hon siktet inställt på Olofsborg i finska Nyslott.
– Det finns en sång om det som min mamma brukar sjunga.