Redan under onsdagen rullar den första matbilen in i Mariefred, där ett mästerskap i gatumat ska avgöras i helgen. Det är Ragni Andersson och hennes mintgröna Farmers food truck som gör entré, med bland annat öländska bönchips och lufttorkad vildsvinskarré från ett viltrökeri i Småland i det mobila restaurangköket.
– Det finns så många duktiga gårdsbutiker runt om i Sverige, men jag upplever att tillgängligheten i vardagen saknas. Det spelar roll vad vi väljer att äta. Där ser jag min uppgift, att vara en arena för att kommunicera bra mat från svenska bönder, säger Ragni Andersson.
I skrivande stund är 20 matbilar anmälda till food truck-evenemanget som pågår både fredag och lördag. Mariefred kommer att dofta och smaka från världens alla hörn, med bilar som har allt från svenska kantareller till mexikanska burritos som specialitet. De flesta matbilarna är tydligt nischade, många har en uttalad tanke med sin mat.
– Vi lagar helt ekologiskt, utan tillsatser och allt är anpassat till allergiker, säger Strängnäsbon Zarah Öberg som står bakom matbilen Smooth cow.
Hon och hennes sambo, Stefan Moberg, köpte den gamla husvagnen vid nyår. Efter att ha fått alla tillstånd på plats startade de den mobila verksamheten den 1 juni – sedan dess har de serverat luncher vid Västerviken flera dagar i veckan.
– Jag har drivit restaurang och han är kock, vi ville göra något tillsammans. Vårt mål är visa att det går att äta bra snabbmat och att det går att äta ekologiskt utan att det blir dyrare. Det är en vanlig fördom att det inte går, säger Zarah Öberg.
En annan lokal matbil står Svenska kulturpärlor och Gripsholms värdshus för, med miniatyrversioner av rätter på värdshusets meny bakom luckan. Värdshusets krögare, Fredrik Åström, är en av de drivande bakom evenemanget – som han hoppas ska bli en återkommande mötesplats för god och kreativ gatumat.
Fredrik Åström sitter också i den jury som ska utse den bästa maten i fyra olika klasser, när det nordiska food truck-mästerskapet nu ska avgöras för allra första gången. Juryn består också av Mariefredskocken Leila Lindholm, Peter Jelksäter som är ansvarig för juniorkocklandslaget och Sveriges coach i Bocuse d’or, kommunalrådet Jacob Högfeldt, matjournalisten Mattias Kroon och den lokala matprofilen Bie Seipel. Vinnarna utses klockan 16 på fredag.
Utöver det kommer även matfestivalens besökare få rösta på den mat som de tycker är bäst, via webb och mobil.